Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 286 днів. За цей час ми опублікували 23554 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: AMY / Wikimedia Commons. CC BY-SA 3.0

Місцевий телеграм-канал Оболонського району опублікував фото станції «Героїв Дніпра», на якому видно, що працівники київського метрополітену зафарбували георгіївську стрічку на колійній стіні.

Так звана «георгіївська стрічка» зустрічалася на нагородах Російської імперії, але після повалення царизму почала асоціюватися з білогвардійцями-монархістами, і зникла з ужитку. Однак після Другої світової повернулася як символ перемоги у війні. На початку 2000-х чорно-оранжеву стрічку взяла на озброєння російська пропаганда, й наразі цей символ міцно асоціюється з російським імперіалізмом і військовою агресією.

Станція «Героїв Дніпра» була відкрита 1982 року. Її оформлення пов’язане з темою форсування Дніпра та звільнення Києва від німецької окупації. Наприклад, колони виконано у формі факелів із меморіальним вогнем.

Фото: Олег Тоцький, tov-tob.livejournal.com

Колійні стіні облицьовано вапняком знизу і мармуром згори. Георгіївську стрічку викладеною мармуровою плиткою. Відповідно, щоб її прибрати, потрібно міняти облицювання. Як видно, метрополітен вдався до швидкого тимчасового рішення — так само на станції «Вокзальна» декоративні медальйони з радянською символікою закрили щитами.

Дверцята з емблемами радянських військ, які брали участь у форсуванні Дніпра, — ці елементи демонтовано у 2015 році. Фото: Олег Тоцький, tov-tob.livejournal.com

Керівництво метро просили прибрати георгіївську стрічку багато років, але воно посилалося на відсутність рішення Київради.

Коментарі:

    KGB :

    Очі людям “заляпали”,а бабло відмили.По- українськи,як завжди,панове.

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button