Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 284 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Всі фото надані книгарнею «Плекай»

Книгарня «Плекай», у якій представлені рідкісні примірники книг та різні види крафтового пива, відкрилась у Києві в грудні на вулиці Спаська, 22. Співзасновниця закладу Катерина Іванова розповіла «Хмарочосу» про перший місяць роботи.

Книгарня, що знаходиться в історичному неоренесансному будинку 1877 року, пропонує асортимент вживаних та рідкісних книг. Будь-хто може віддати свою книгу безкоштовно, отримувати за неї оплату щомісяця або відмовитись від коштів на користь БФ «Українські мурахи». Катерина розповіла, що майже половина людей віддали свої книги під реалізацію, трохи менше передали кошти на благодійність, а чверть – подарували примірники закладу.

Для деяких гостей вже стало традицією щотижня відвідувати книгарню: вони приходять принести власні книги, подивитись на нові примірники та випити кави чи пива. Катерина розповідає, що відвідувачі приносять дуже хороші книги, зокрема англомовні, завдяки чому формується якісний асортимент.

Серед особливих книг, що приносили в книгарню, співзасновниця відзначила «Опівнічних дітей» Салмана Рушді, книги Італо Кальвіно, «Бойню номер пʼять» Курта Вонегута та видання Сергія Плохія про історію України з автографом. Також серед асортименту є книги про мистецтво, здебільшого українське, кераміку, художнє скло, килимарство – їх команда книгарні самостійно знаходить на аукціонах.

Ще однією особливістю закладу є те, що тут, замість вже звичного формату книгарні-кавʼярні, зробили акцент на пиві – у закладі можна спробувати різноманітні види крафтового напою. Поєднанням книг та пива у книгарні повністю задоволені, розповідає Катерина.

Наразі від кранів, з яких розливають пиво, відмовились, оскільки це обладнання було орендованим і книгарня залежала від асортименту пива орендарів. До літа планують закупити своє обладнання, на якому розливатимуть «розкішний українській крафт». Нещодавно у заклад придбали більший холодильник для пива, адже обʼєми продажів виявились значно більшими, ніж очікували, каже Катерина.

Простір поступово наповнюється власною атмосферою: тут зʼявились вишиті картини, мозаїка-вишиванка, графіка від української мисткині Надії Харт та багато інших речей, які слугують не лише окрасою, а й розповідають певну історію.

Серед планів у закладу наразі – встановити триметровий стіл з переробленого пластику, який був у початковому проєкті, доробити меню крафтових закусок та реалізувати проєкт пов’язаний із Троєщиною, деталі якого книгарня поки тримає в секреті.  

Нагадаємо, на нижньому поверсі Українського Дому відкрили книгарню «Фундамент».

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button