Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 287 днів. За цей час ми опублікували 23569 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Unsplash

Марі Кондо, популярна експертка з боротьби з безладом, почала сама продавати речі для дому, а підтримання порядку перетворилось на цілий бізнес, розповідає автор ютуб-каналу Future Proof Леві Хілдербренд.

Ми настільки ж залежні від викидання речей, наскільки ми залежні від їх купівлі, каже Леві. Причиною цьому, ймовірно, є складні часи у минулому, а для українців й у теперішньому. Брак навіть найпростіших речей викликав страх, який зараз змушує нас бездумно купувати речі.

Марі Кондо. Фото: KonMari

З розвитком соцмереж та онлайн-платформ особливо популярною темою стала боротьба з безладом – однією з найвідоміших експерток у цій сфері стала Марі Кондо. Її книга «Мистецтво прибирання, яке змінить вас назавжди», що вийшла друком у 2014 році, стала надзвичайно популярною, а у 2019 Марі взяла участь у проєкті «Tidying up» від Netflix. Її метод полягає у тому, щоб оточувати себе тільки тими речами, які приносять радість, та організовувати свій простір так, щоб створити якомога більше вільного місця.

Книга Марі Кондо. Фото: KonMari

Згодом боротьба з безладом стала більше схожою на бізнес, каже Леві, а інфлюенсери почали створювати контент, якого від них очікують глядачі, щоб не втрачати аудиторію. Ледве не у кожного творця, що розповідає про організацію простору, є своя книга, курс або інші товари, продаж яких приносить їм дохід. Наприклад, та ж Марі Кондо почала продавати одяг та товари для дому – лампа у формі хліба на її сайті коштує 115 доларів, що складає понад чотири тисячі гривень.

Леві вважає, що боротьба з безладом та організація простору є черговим «пунктиком» сучасного покоління. Тиск організованості й порядку спонукає людей підлаштовуватись під тренди, купуючи безліч непотрібних речей та викидаючи «непотрібні». Зараз безлад навіть стає популярним – творці контенту знімають свої неприбрані помешкання, щоб показати глядачам, що відсутність ідеального порядку – це нормально.

«Коли ми викидаємо якусь річ, ми повинні замінити її чимось новим, чи не так? І якщо ви купуєте чи викидаєте все більше речей тільки тому, що хтось вам так сказав, весь сенс ідеї втрачається – ви застрягли в маховику капіталізму», – підсумовує автор каналу.

Нагадаємо, «Хмарочос» розповів, як змінився попит на нове житло під час війни.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button