Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 284 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Jon Tyson / Unsplash

У Києві та області продається 35-40% квартир від довоєнного рівня — водночас це вдвічі-втричі більше, ніж торік, повідомляє The Page з посилання на експертів ринку нерухомості.

Котлован проти готового житла

До великої війни більша частка квартир у новобудовах продавалася на стадії котловану. Зараз покупці бачать таку схему як надто ризикову, тому основні продажі починаються на етапі готового житла, зазначає засновник компанії M4U Володимир Даниленко.

До вторгнення 45% продажів становили об’єкти з терміном введення в експлуатацію півтора-два роки — адже вони були дешевші. Тепер ця частка впала до 11-15%, зазначає комерційна директорка «Інтергал-Буд» Анна Лаєвська.

Кількість кімнат

Хоча однокімнатні квартири, як і раніше, користуються найбільшим попитом і все ще становлять понад половину всіх продажів — суттєво зросла частка двокімнатних та трикімнатних. 

Раніше таких помешкань продавалося не більше 15%, на сьогодні це близько 30% від усіх продажів, зауважує Лаєвська.

«Це родини держслужбовців та військовослужбовців. У них зазвичай є діти. Їм потрібно просторе, комфортне помешкання», — пояснює вона Лаєвська. Більшість покупців такого житла — ті, хто скористався програмою єОселя.

Комори та паркінги

За останній рік зріс попит на приміщення, які раніше вважалися малоліквідними, — комори, паркінги, підвальні приміщення.

«Комори, які забудовники давали у подарунок, сьогодні — тренд. Тому що люди хочуть зберегти речі у захищеному місці. Раптом що, цю комірку на п’ять квадратних метрів можна розглядати як особисте сховище», — пояснює Лаєвська.

За прогнозом співзасновника INSPI Development Володимира Семенцова, надалі ціни зростатимуть в середньому на 3-5%. Для порівняння, прогнозована інфляція наступного року становитиме 9,7%.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button