Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 23639 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Петиція про передачу костелу святого Миколая католицькій релігійній громаді зібрала необхідні 25 тисяч підписів – тепер її розгляне Кабінет міністрів. Наразі будівлею користується Національний будинок органної музики України спільно з парафією Святого Миколая католицької церкви в Україні.

У петиції йдеться про те, що у радянські часи храм у католиків відібрали більшовики, а за незалежної України його так і не повернули релігійній громаді. Після пожежі 2021 року аварійний стан будівлі загострився – для порятунку памʼятки було укладено меморандум між парафією святого Миколая та Мінкультом, відповідно до якого міністерство зобовʼязалось сприяти передачі костелу релігійній громаді до першого червня 2022 року. Умов Меморандуму так і не було дотримано, а його дія закінчилась пʼятого листопада 2023 року.

Фото: Landmarks.in.ua

Автори петиції також посилаються на розпорядження Кабміну від 2020 року щодо будівництва нового приміщення для Будинку органної музики та переміщення закладу туди. Костел натомість обіцяли передати парафії Святого Миколая, проте цього так і не сталось.

У якому стані зараз костел?

Фото: Вадим Куликов/Хмарочос

У нещодавньому матеріалі «Хмарочос» розповів, що наразі костел досі знаходиться в аварійному стані, а вхід до нього огороджений пластиковим парканом. Настоятель храму Павло Вишковський розповів, що після протиаварійних робіт, які здійснили після пожежі, стан костелу тільки погіршився. На стіни вилили 600 тисяч літрів води, щоб змити сажу – через це на підлозі почав розвиватись грибок, а ДСП-плити, якими вона була накрита, почали гнити. Деякі бічні колони через надмірне насичення водою почали тріскатись, а вся вода просочилась в нижню частину храму, що сприяло появі цвілі на стінах.

Костел був побудований у 1899-1909 роках відомим українським архітектором Владиславом Городецьким у неоготичному стилі. У 1936 році радянська влада закрила костел, а під час боїв за Київ у 1941-1943 роках будівля сильно постраждала від артилерійських обстрілів. Повна реставрація костелу відбулась у 1979 році, коли прийняли рішення використовувати його як залу органної та камерної музики. 

Нагадаємо, на Софійському соборі встановили п’ять відреставрованих хрестів, а розбомблений росіянами Спасо-Преображенський собор в Одесі реконструюють найкращі італійські архітектори.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button