Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 282 днів. За цей час ми опублікували 23527 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Попередня візуалізація

У 2024 році в Житомирі збираються збудувати житловий комплекс для вимушених переселенців, повідомляє міська рада.

Житло зводитимуть за програмою, яка фінансується Євросоюзом. Торік місцеві медіа повідомляли, що місто може отримати понад вісім мільйонів євро безповоротної допомоги. До програми, крім Житомира, увійшло ще п’ять міст: Дубно, Ковель, Львів, Макарів та Чернівці.

Чотири багатоповерхівки на 116 квартир зведуть у Червоному провулку. В комплексі зможуть розміститися понад 400 людей. Квартири вони отримають у користування безкоштовно.

Одна з вимог Євросоюзу — в найближчі 10 років після введення цих будинків в експлуатацію, квартири мають залишатися в комунальній власності, не можуть бути приватизовані, користуватися ними мають люди, які підпадають під категорію вразливих.

«Зазвичай, чим більше поверхів ти будуєш, тим більша рентабельність і тим менша ціна квадратного метра. Але ми концептуально хотіли використовувати гуманні масштаби, щоб це були будинки по чотири поверхи, які насамперед є зручними для проживання», — пояснює координатор проєкту Борис Пахолюк.

Комплекс будуватимуть на ділянці з великим перепадом рельєфу, що потребуватиме значної підготовки майданчика. При цьому намагатимуться зберегти якнайбільше дерев і кущів.

Квартири матимуть одну або дві кімнати, готові для проживання: з меблями і побутовою технікою.

Перші поверхи будуть найзручнішими для маломобільних людей. У таких квартирах замість ванн облаштують душові з відкидними сидіннями та поручні біля сантехніки. Кухні також матимуть особливості в меблюванні, щоб ними могли користуватися люди з інвалідністю.

На будинках встановлять сонячні панелі, квартири опалюватимуться збудованою коштом уряду Швейцарії котельнею на біомасі — щепі деревини. За рівнем енергоефективності будинки відповідатимуть класу С.

Проєкт включає озеленення, пішохідні зони та автомобільну парковку на 48 місць. У підвалі одного з будинків запроєктовано укриття, розраховане на весь комплекс.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button