Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 277 днів. За цей час ми опублікували 23486 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Департамент захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА 

У Києві біля водойм встановили інформаційні таблички з порадами, як правильно підгодовувати водоплавних птахів узимку, повідомляє кліматичний департамент КМДА.

Здебільшого водоплавні птахи не потребують сторонньої допомоги, однак взимку, коли водойми замерзають, пернатих можна підгодувати. Однак хліб, який зазвичай їм згодовують містяни, може зашкодити і навіть призвести до загибелі тварини.

Краще давати птахам цільне зерно та подрібнені сезонні овочі. До переліку рекомендованих продуктів належать пшениця, кукурудза, овес, ячмінь, капуста, морква та буряк.

Фото: Департамент захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА 

Їжа має бути достатньо дрібно нарізаною, щоб птах міг її проковтнути. Не варто годувати диких птахів із рук, натомість краще висипати суміш уздовж берега.

Фахівці також радять зайвий раз не турбувати диких птахів, намагаючись допомогти. Звертати увагу варто лише на явні фізичні травми або сторонні предмети, що заважають їм харчуватися й рухатися.

Чому хліб небезпечний для птахів?

Білий хліб, по суті, не має, жодної поживної цінності, крім калорій. Він заповнює шлунок, займаючи місце кориснішої їжі, такої як комахи, равлики, насіння тощо, пояснюють в Українському товаристві охорони птахів і Центрі сучасної ветеринарної медицини.

Відповідно, нестача поживних речовин, особливо в молодих птахів, може привести до синдрому «крила янгола — деформації крил, коли вони вивернуті назовні й не можуть скластися. Висококалорійна дієта в поєднанні з браком вітаміну D, вітаміну Е і марганцю змушує пташині крила переростати свої суглоби. Птахи з «крилами янгола» не можуть літати, цей стан невиліковний.

Синдром «крила янгола». Фото: Cengland0, CC BY 3.0

Хліб у воді кисне та гниє. Цвіль може потрапляти в легені качок і призводити до їхньої загибелі. Це також шкодить всій водоймі, прискорюючи ріст бактерій та цвітіння водоростей, які поглинають кисень із води.

Чому взагалі краще не підгодовувати?

У місцях, де люди регулярно підгодовують птахів, ті починають збиватися у великі зграї та лишають багато посліду. У штучно створених антисанітарних умовах передаються хвороби, які зазвичай не характерні для дикої місцевості.

Водоплавні птахи змінюють свою поведінку та не надають пташенятам достатніх навичок пошуку корму. Як наслідок, потомство постає перед ризиком загибелі.

Підгодовування порушує ритми міграції птахів. Маючи надійне джерело їжі, вони не поспішають залишити водойму, а з настанням морозі мусять боротися за виживання.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button