Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 282 днів. За цей час ми опублікували 23527 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: готель «Україна»

Фонду держмайна планує виставити готель «Україна» на приватизацію, повідомив голова фонду Віталій Коваль. Готель знаходиться у самому центрі Києва – на Майдані Незалежності.

Віталій Коваль розповів, що відвідав готель, який зараз знаходиться у підпорядкуванні Фонду – у ньому розташовані шість конференц-залів, кімнати для переговорів та 363 номери. Через воєнний стан готель недозаповнений, проте завдяки наявності залів, які вміщають до 250 людей, щомісяця тут відбувається близько 15 конференцій.

У чотиризірковому готелі є укриття, у якому розташована окрема аудиторія для заходів на 50 осіб, а також паркінг на 80 машин, бізнес-центр, салон краси, ресторан, сауна, більярд та пральня. Будівля знаходиться за пʼять хвилин від метро, а з її номерів відкривається чудовий вид на місто.

Попри це, готель накопичив понад 45 мільйонів боргів, тому Фонд держмайна планує виставити його на приватизацію. Завдання фонду полягає у тому, щоб будь-яке підприємство, яке знаходиться в його управлінні, було прибутковим або знайшло нового ефективного власника, каже Коваль.

Історія готелю

Зруйнований Хмарочос Гінзбурга.

До Другої світової війни на місці готелю стояв Хмарочос Гінзбурга, збудований у 1910-1912 роках, проте радянські війська підірвали його під час німецького наступу на Київ. У 1954-1961 роках тут звели готель, який до 2001 року мав назву «Москва».

Нереалізовані проєкти готелю «Україна». Фотоколаж: nin_gen/livejournal

Спершу 16-поверховий готель був одним з найвищих будинків України. Початково будівля мала бути набагато помпезнішою, але через початок «боротьби з надмірностями в архітектурі» у 1955 році проєкт суттєво змінили – зменшили поверховість, прибрали шпиль та зробили зовнішній вигляд «простішим». Українські архітектори хотіли додати готелю національного характеру, проте радянська влада заборонила втілювати ці ідеї.

Візуалізації: nin_gen/livejournal

У 2003 році готель частково реставрували, а у 2005 архітекторка Марія Суська разом із колективом авторів розробила новий проєкт: його форма нагадувала би прапор, що розвіюється на вершині пагорба, а фасад прикрашало б кольорове тоноване скло. На щастя, від втілення цього проєкту відмовились.

Нагадаємо, ТРЦ Ocean Plaza виставлять на аукціон в кінці 2024 року.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button