Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 293 днів. За цей час ми опублікували 23609 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Бюро Спадщини
Фото: Google Maps

У Львові мешканці будинку замінили історичну браму в сецесійному стилі на пластикові двері, повідомляє Tvoemisto.tv. Стару браму викинули.

Мешканці не подавали заявку на Програму співфінансування для реставрації брами, за якою місто сплачує 70% від вартості робіт, каже очільниця управління охорони спадщини Львівської міськради Тетяна Балукова. Двері були у «жахливому стані» і не зачинялись, тож мешканці будинку звернулися до комунального підприємства, яке покликало майстра – той зробив висновок, що брама не підлягає реставрації і її потрібно викидати.

З жителями будинку вже провели бесіду, проте міська влада не може вплинути на їх рішення. За словами Балукової, мешканці негативно налаштовані щодо відновлення сецесійної брами за програмою співфінансування, адже нещодавно вони вже долучились до програми оновлення даху – тоді кожна квартира виділила по 18 тисяч гривень. Тож на реставрацію дверей витрачати кошти мешканці не бажають.

Будинок на вулиці Шараневича не є памʼяткою архітектури, проте, згідно з історико-опорним планом Львова, він є цінним. Тетяна Балукова каже, що мешканців «неможливо переконати» в історичній цінності брами, а нові двері їм подобаються. Вона додає, що в будинку поруч є така ж сецесійна брама, за зразком якої можна відновити втрачену.

Очільниця управління розповідає, що нові пластикові двері виглядають «катастрофічно», адже їх монтаж був виконаний «варварським чином» на монтажну піну. На жаль, навіть якби будинок був памʼяткою архітектури, за руйнування брами мешканці сплатили б лише 1700 гривень штрафу.

Нагадаємо, у Києві відреставрували ще одні старовинні двері – так продовжують справу загиблого активіста.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button