Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 288 днів. За цей час ми опублікували 23569 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Львівська міська рада

Львівський заклад «Віденська кавʼярня», який знаходиться в історичному центрі міста, оштрафували на 170 тисяч гривень. Причиною стало «умисне доведення кав’ярні, яка є пам’яткою архітектури, до руйнації».

У департаменті містобудування Львівської міськради розповіли, що власники кавʼярні добудували на другому поверсі будівлі веранду, що є незаконною прибудовою. Жодних дозволів на проведення будівельних робіт власники кавʼярні не отримали. У 2021 році було видано припис про демонтаж прибудови, проте власники скасували його через суд у першій та апеляційній інстанціях. Основними аргументами суддів було те, що веранда зареєстрована як окремий обʼєкт нерухомості та має іншу адресу, тож нібито не є частиною памʼятки.

Фото: Віденська кав’ярня

У 2023 році Верховний Суд таки задовольнив скаргу Львівської міськради і скерував справу про демонтаж конструкцій на повторний розгляд. Суд встановив, що під час попередніх розглядів справи не було враховано обставин, за яких веранда отримала іншу адресу. По-перше, зведення надбудови відбулось без погодження проєктної документації, а по-друге, будівля знаходиться в історичному ареалі міста та в зоні ЮНЕСКО.

Наразі справа знаходиться на повторному розгляді, а найближче судове засідання у справі «Віденської кав’ярні» відбудеться сьогодні, 23 січня.

Камʼяниця, у якій розташована кавʼярня, збудована у 1828-1829 роках за проєктом Матео Брезані в стилі ампір. Сучасного вигляду будівля набула після перебудови у 1880 році. «Віденська кавʼярня» відкрилась ще у 1829 році та стала однією з перших у Львові – свою роботу вона відновила у 1998 році після того, як у радянські часи тут було кулінарне училище.

Нагадаємо, на Подолі на замку Річарда зводять надбудову, проте у КМДА не бачать у цьому проблеми.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button