Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 278 днів. За цей час ми опублікували 23497 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Житловий комплекс з дерева у Стокгольмі. Photographer: Erika Gerdemark/Bloomberg

Згідно з дослідженням ООН, використання бетону, сталі, скла та цегли для будівництва утворює 9% світових викидів вуглецю. Останнім часом все частіше говорять про екологічність будівель з дерева – проте чи так це? Про це йдеться у матеріалі Bloomberg.

Деревʼяні матеріали достатньо міцні, щоб втримати високу офісну будівлю або житлову багатоповерхівку. До того ж вважають, що будівництво з дерева створює значно менше викидів вуглецю, ніж будівництво зі звичних бетону чи цегли. Все більше і більше компаній будують свої офіси з дерева як спосіб зменшити свій вуглецевий слід – зокрема YouTube, Walmart, Microsoft та Google.

Культурний центр Sara у Швеції – 20-поверховий будинок з дерева. Фото: Jonas Ekblom/Bloomberg

Проте питання полягає у тому, чи масове будівництво з дерева буде таким ж екологічним, як будівництво поодиноких деревʼяних проєктів. Якщо одна будівля з деревини, виробленої етичним шляхом, зменшує викиди вуглецю, то який вплив матимуть 100 мільйонів таких споруд? Мел Оллвуд, голова відділу сталого розвитку лондонської будівельної групи Arup, нагадує, що дерева не просто зрубують і будують з них споруди – між цими етапами ще безліч процесів, які створюють додаткові викиди вуглецю.

Не настільки й екологічно

Фото: Matt Palmer/Unsplash

На прикладі зростання популярності електромобілів можна зробити висновок, що екологічність будь-якого автомобіля залежить не лише від того, яке пальне він споживає. Важливо також і як це пальне виготовляють: електроенергія, яку виготовляють на вугільній станції, створює набагато більше вуглецевих викидів, ніж, наприклад, сонячна енергія. Також електромобіль треба виготовити – виплавити сталь для кузова та виробити покришки з гуми та полімерів. Те ж саме можна сказати й про виробництво деревини – має значення походження деревини та умови, в яких зростало дерево.

Дослідження Інституту світових ресурсів (ІСР) свідчить про те, що заготівля деревини не є вуглецево-нейтральною. У дослідженні йдеться про те, що невирубані ліси зберігають більше вуглецю, ніж вирубані, а лісозаготівля зменшує довгостроковий потенціал поглинання вуглецю та є причиною 10% нинішнього рівня світових викидів. Дерева можуть поглинати до 25% запасу вуглецю в атмосфері та є одним із найбільш економічно ефективних інструментів для зменшення надлишку CO2.

Більше про будівництво багатоповерхових будівель з дерева у Швеції читайте за посиланням.

Тім Серчінгер, старший науковий співробітник ІСР, каже, що лише 20-25% зрубаного дерева використовують для виробництва деревини: близько 20% складає корінь дерева, ще 20% – це дрібні гілки, а 10% – кора, яку знімають при виробництві. Він додає, що використання деревини в енергетиці, ймовірно, збільшить вміст вуглецю в атмосфері протягом десятиліть.

Критики вважають, що висновок дослідження є перебільшеним, а масове виробництво деревини неможливо порівняти за масштабами з вирубуванням сільськогосподарських лісів. Вони додають, що технічну деревину зазвичай беруть з промислових лісів, які мають обмеження на річне вирубування дерев. Найбільшою загрозою для лісів є не масове виробництво деревини, а вирубування дерев для будівництва нерухомості, підсумовують критики дослідження.

Все не так погано, кажуть експерти

Фото: Deezen

Бетон і сталь, які переважно використовують у будівництві, створюють величезну кількість вуглецевих викидів – проте з часом ці матеріали стають все більше екологічними. Кількість CO2, що виділяється під час виготовлення однієї тонни сталі, стабільно зменшується завдяки більшій ефективності виробництва та запровадженням технологій переробки, а пілотні проєкти випробовують можливості низьковуглецевої сталі. Цемент, який є основним складником бетону, також спричиняє багато викидів, проте різноманітні стартапи наразі працюють над створенням замінника цементу. Тож будівля, зведена зі сталі чи бетону зі зменшеним вмістом вуглецю, буде більше екологічною, ніж будівля з деревини, яку виготовили неекологічним шляхом.

Деревʼяні балки. Фото: Margaret Albaugh/Bloomberg

Натомість деревʼяна будівля, під час якої було використано етично добуті матеріали, матиме менший вуглецевий слід, ніж будівля з бетону чи сталі. Наразі недостатньо даних, щоб визначити, наскільки масовим є будівництво з дерева, проте Арт Шмон, віцепрезидент компанії Forest Economic Advisors, каже, що воно може складати менше, ніж 0,1% від загального будівництва. Наприклад, у США частка багатоквартирних і нежитлових будівель, зведених з деревʼяних балок, складала близько 0,6% у 2023 році.

Наразі занепокоєння про те, що масове виробництво деревини виснажує ліси, є передчасним, йдеться у статті. Емі Лідхем, експертка з питань вуглецю в компанії Atelier Ten, каже, що «немає жодного варіанту розвитку подій, за якого ми будуватимемо достатньо дерев’яних будівель, щоб це стало проблемою».

Нагадаємо, у Львові з дерева планують будувати корпус центру реабілітації «Незламні».

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button