Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 276 днів. За цей час ми опублікували 23483 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: pani_chloe/Instagram

В Україні скасували заборону брати тварин в укриття, повідомили в Міністерстві внутрішніх справ.

Відтепер під час повітряної тривоги домашніх улюбленців у бомбосховище можна брати за умови, якщо їхні власники забезпечать безпеку людей навколо та майна. Також власник зобовʼязаний:

  • здійснювати постійний нагляд за твариною
  • забезпечити необхідні умови, що відповідають біологічним, видовим та індивідуальним особливостям домашньої тварини
  • дотримуватися санітарно-гігієнічних вимог і ветеринарних норм

В UAnimals додають, що ще однією умовою є розміщення з твариною в окремих приміщеннях або відокремлених місцях. Домашні тварини, які можуть становити небезпеку для життя чи здоров’я людини, мають бути на повідку, а собаки, породи яких належать до переліку небезпечних, обов’язково мають бути у намордниках, кажуть у міністерстві.

Хлопчик із котом у бомбосховищі у Пущі-Водиці. Київ, 6 березня 2022 року. Фото: Радіо Свобода

У грудні 2023 року 12-річного хлопчика та його 11-річну сестру не пустили до укриття школи №40 у Святошинському районі Києва, бо вони були з собачкою. Діти відмовились залишити песика на вулиці і охоронець не дозволив їм зайти всередину. Директорка школи заявила, що дітей не могли пустити до укриття, бо в інших могла бути алергія на собак – поліція відкрила кримінальне провадження за фактом завідомого залишення в небезпеці особи, яка перебуває в небезпечному для життя стані.

Діти, яких не пустили в укриття з песиком. Фото: Тетяна Даниленко/Facebook

В UAnimals розповідають, що старий наказ МВС від 2018 року забороняв пускати тварин в укриття – саме ним керувались відповідальні за укриття особи. Ще в грудні юристи UAnimals звернулись до керівництва МВС із пропозицією змінити й оновити наказ міністерства від 2018 року із застарілою нормою. Завдяки цьому 10 січня було внесено зміни до наказу і тварин дозволили пускати в укриття.

Нагадаємо, в Україні запустили чат-бот, у якому можна поскаржитись на зачинене укриття.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button