Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 289 днів. За цей час ми опублікували 23579 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Олександр Ратушняк / ПРООН в Україні

В Україні стартував новий тип компенсації за зруйноване житло – відтепер можна отримати не лише житловий сертифікат, а й грошову виплату на відбудову власного будинку.

Якщо раніше за програмою єВідновлення можна було отримати лише кошти на купівлю нового помешкання, то тепер власники зруйнованого житла можуть отримати грошову виплату на відбудову на власній земельній ділянці. Кошти можна витратити на купівлю будівельної продукції та будівельні роботи з підрядником.

Розпочати будівництво можна не лише на тій же земельній ділянці, де знаходився знищений будинок, а й на будь-якій іншій, якщо у вас є право власності на неї або право користування. Така ділянка може знаходитися будь-де на території України, окрім тимчасово окупованих територій чи зони бойових дій. Міністр розвитку громад Олександр Кубраком розповів, що у міністерстві продовжують працювати над розширенням можливостей отримання компенсацій.

Як отримати компенсацію?

Для отримання компенсації на відбудову приватного будинку необхідно:

  • Подати заяву про виплату в Дії 

У розділі єВідновлення оберіть «Подати заяву про виплату», потім об’єкт нерухомості, щодо якого ви хочете отримати виплату, та тип компенсації – «Грошова виплата». Якщо зруйнований будинок має кількох співвласників, вони можуть подавати заяву кожен окремо або спільно. У будь-якому з випадків вони отримують індивідуальну компенсацію відповідно до своєї частки власності. Комісія місцевої влади опрацює заяву протягом 30 днів після подання. 

  • Припинення права власності

Якщо рішення комісії буде позитивним, кожен зі співвласників повинен припинити право власності на зруйнований будинок. Зробити це можна в державного реєстратора чи нотаріуса. При цьому земельна ділянка залишається за власниками, навіть якщо будувати вирішать в іншому місці.

  • Подання повідомлення про початок будівельних робіт 

Потім потрібно подати повідомлення про початок будівельних робіт – підставою для цього може бути будівельний паспорт або схема намірів забудови. Уповноважені органи містобудування та архітектури протягом 10 днів повинні перевірити відомості.

  • Отримання компенсації 

Кошти зарахують двома траншами по 50% – після першого траншу потрібно подати проміжний звіт. Виплати здійснюватимуть відповідно до наявних коштів на небюджетному рахунку Міністерства розвитку громад, а сума виплати визначається відповідно до постанови Кабміну. Грошова виплата надійде на банківську картку єВідновлення, яку можна відкрити в банках-партнерах програми. Ці кошти можна витратити тільки в будівельних магазинах та в підрядників, які зареєструватись як учасники єВідновлення. Перелік банків-партнерів та бізнесів-учасників є на сайті.

Нагадаємо, «Хмарочос» розповів, як відбудовують зруйноване росіянами селище на Харківщині.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button