Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 294 днів. За цей час ми опублікували 23612 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: facebook.com/khnpp

Після будівництва чотирьох нових блоків Хмельницька атомна електростанція стане найпотужнішою в Європі, повідомляє Міністерство енергетики.

Таким чином хочуть компенсувати генерацію окупованої росіянами Запорізької АЕС, яка зараз є найпотужнішою в Європі. Станція в Енергодарі перебуває під окупацією з березня 2022 року. Навіть після звільнення, невідомо, чи її стан дозволить відразу запустити її в роботу.

Зараз на Хмельницькій АЕС працює два енергоблоки. Цього року планують почати роботу над чотирма новими блоками: двома радянського типу, двома сучасного американського.

Будівництво третього та четвертого енергоблоків планувалося ще в початковому проєкті, й почалося у 1980-х. Наразі третій вже готовий на 75%, втім для його запуску знадобиться ще приблизно два з половиною роки. Четвертий також частково готовий, приблизно на третину.

Ці два реактори будують за радянською технологією ВВЕР-1000. Тож для них потрібне виготовлене в Росії обладнання, яке Україна імпортуватиме з Болгарії, повідомляв міністр енергетики Герман Галущенко Reuters.

Інші ж два енергоблоки будуватимуть за технологією АР1000. Це американський тип реактора, який у Європі ще не використовувався. Він передбачає сучасніші підходи до безпеки. Наприклад, якщо в разі знеструмлення реактор переходить на резервне живлення й дизель-генератор теж зазнає пошкодження, то блок все одно може функціонувати 72 години без ризику аварій.

П’ятий і шостий енергоблоки будуватимуть спільно з американською компанією Westinghouse. Всі нові реактори споруджуватимуть паралельно.

Коментарі:

    ivan :

    Запорізька АЕС не повернеться, тому і будують.

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button