Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 286 днів. За цей час ми опублікували 23545 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Суспільне Карпати

Село Кропивник у передмісті Калуша просідає під землю. У небезпечній зоні опинилися щонайменше 70 будинків, розташованих над порожнинами шахт, а також чимало приватних земельних ділянок, частина з яких вже затоплена.

Такі проблеми Калуш отримав від колишнього виробництва калію. 2010 року місто і кілька навколишніх сіл було оголошено зоною екологічної катастрофи. Калійні шахти раніше заливали соляним розчином, який зараз виходить назовні. Крім того, на полігоні токсичних відходів зберігається тисячі тонн гексахлорбензолу.

Науковці прогнозували, що просідання з часом, — можливо, за десятки років, — сягатимуть 27 метрів. Зараз у деяких місцях ґрунт провалився на глибину до метра. Це просідання відбувається поволі й поступово. Однак місцеві жителі іноді чують біля своїх будинків звуки, ніби падає щось важке.

Наразі вирішено, що першочергово треба відселити жителів 56 будинків Кропивника. Для цього на житловому масиві Підгірки будуватимуть новий мікрорайон.

23 січня громаді презентували генплан забудови, повідомляє місцеве видання Вікна. На території площею 14,4 гектара збудують 35 будинків по чотири-п’ять поверхів. Житло розраховано на 3,6 тисячі мешканців.

Фото: vikna.if.ua

Також передбачено дисадок на 300 місць, школу на 500 учнів, магазини, футбольне поле, дитячі майданчики, парковки на 432 автомобіля. Тротуари матимуть не менш як півтора метра завширшки, також будуватимуть велодоріжки. Майже третину площі займатимуть зелені насадження.

Також успішний досвід перевезення гірничого поселення Кіруна, яке сформувалося навколо шахти, є у Швеції. Ви можете прочитати більше про це у нашій статті.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button