Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 284 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Піраміду Менкаура, що знаходиться неподалік Каїра та є однією з трьох пірамід Гізи, почали облицьовувати гранітними плитами, повідомляє The Guardian. Це обурило громадськість, а «реставрацію» порівняли з «вирівнюванням Пізанської вежі».

Мостафа Вазірі, голова Вищої Ради старожитностей Єгипту, назвав роботи з облицювання «проєктом століття». Реставрація є спільним проєктом Єгипту та Японії і триватиме близько трьох років. У Раді обіцяють відновити оригінальний вигляд піраміди, проте користувачі мережі обурені такою ідеєю.

Одна з коментаторок написала, що відвідувала Єгипет як туристка, назвала роботи «сучасним вандалізмом» та нагадала, що туристи не приїжджають подивитись на гранітне облицювання – їх цікавить оригінальний вигляд. Інший користувач запропонував покрити піраміди шпалерами, а хтось поцікавився, «коли планують вирівняти Пізанську вежу».

Проблема збереження спадщини у Єгипті існує давно – попри те, що туризм складає 10% від ВВП країни. Наприклад, останні кілька років у Каїрі продовжують руйнувати Місто Мертвих – старовинне кладовище, якому вже більше тисячі років. На місці поховань будують шляхопровід – вже було знищено поховання 19-20 століть, проте уряд обіцяє не чіпати «історичні монументи» та називає будівництво важливим інфраструктурним проєктом.

Як раніше виглядала піраміда Менкаура?

Червоний асуанський граніт. Фото: Capital Stones
Турський вапняк. Фото: Floor & Decor
Так виглядала піраміда Хафра, яка також була облицьована червоним гранітом та вапняком.

Піраміда Менкаура – наймолодша та найнижча серед трьох пірамід Гізи. Споруда, зведена фараоном Менкауром близько 2540–2510 років до нашої ери, знаменує собою кінець епохи великих пірамід. Приблизно на третину своєї висоти піраміда була облицьована червоним асуанським гранітом, а вище її оздоблювали плити з турського вапняку – традиційною породою для облицювання єгипетських пірамід. Вершина, ймовірно, також була виконанна з червоного граніту. Такою піраміда залишалась до початку XVI століття, коли мамелюки (воїни рабського походження – ред.) зняли її облицювання.

Нагадаємо, у Каїрі знесли центр сучасного мистецтва разом із творами заради шляхопроводу.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button