Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 284 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Darb 1718

У Каїрі знесли центр сучасного мистецтва Darb 1718, щоб звільнити місце для будівництва автомобільної магістралі зі шляхопроводом.

У центрі заявляють, що демонтаж стався несподівано, без будь-яких попереджень з боку влади. Також не було повідомлено про жодні компенсації.

Засновник Darb 1718 Моатаз Насерддін заявив, що будівельна техніка знищила все, що було всередині будівлі, зокрема роботи 150 іноземних художників, «які коштують мільйони», повідомляє AFP.

Фото: Darb 1718

Будівлю було розташовано у районі Фустат, — місті, що з’явилося у VII столітті та стало початком сучасного Каїра. Навколо — археологічні пам’ятки римської, ісламської та коптської цивілізацій та історичні будівлі.

Центр сучасного мистецтва заснували у 2008 році. Назва Darb 1718 відсилає до «хлібних бунтів» у Єгипті, що відбувалися 17-18 січня 1970 року, тоді у протестах проти економічної політики уряду було вбито десятки людей. Darb 1718 був одним із найважливіших осередків сучасної культури Єгипту, підтримував нові імена та експерименти в візуальному мистецтві, перформансах, кіно та музиці.

Активне будівництво, що супроводжується знесенням цілих кварталів, став провадити президент Абдель Фаттах Ас-Сісі, що прийшов до влади внаслідок державного перевороту. Критики називають це «бульдозерною політикою». Зокрема, таким чином було знищено Місто мертвих — стародавній цвинтар у центрі Каїра, що був об’єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Шляхопровід впритул до вікон житлових багатоповерхівок у Каїрі та автомагістраль на пляжі в Александрії — одні з небагатьох прикладів інфрастуктурної політики нинішнього єгипетського уряду.

Неподалік від Каїра посеред пустелі будують Нову адміністративну столицю. На гроші, вкладені в цей амбіційний проєкт, можна було з будувати 30 ліній метрополітену. Зараз система метро Каїра налічує дві з половиною лінії.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button