Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 281 днів. За цей час ми опублікували 23527 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: facebook.com/AarhusKommune

Данське місто Орхус протягом трьох років тестуватиме систему, в якій кав’ярні використовуватимуть багаторазові горнятка замість одноразових стаканчиків, повідомляє Euronews.

У Данії, як і в багатьох інших країнах Центральної та Північної Європи, вже існує система, коли споживач отримує назад частину вартості товару за здану пластикову пляшку чи алюмінієву банку. Тепер такий принцип хочуть застосувати до стаканчиків, у які баристи наливають каву.

Фото: facebook.com/AarhusKommune

Орхус є другим за кількістю населення місто Данії, в ньому проживає 336 тисяч людей (у Копенгагені теж не надто багато — менш як 650 тисяч). При цьому це відносно невелике населення продукує чимало відходів: торік з ріки дістали сто тисяч одноразових кавових стаканчиків. А взагалі данці замовляють багато їжі на виніс і з доставкою, й таке споживання лише зростає.

Тож план такий. Попередньо виготовили 40 тисяч багаторазових горняток для кави у двох різних дизайнах. У центрі міста розмістили приблизно 25 автоматів для їх повернення. За здане горня користувач отримає п’ять крон, це 0,67 євро.

Заклади долучаються до програми добровільно. Наразі зацікавилися 44 кав’ярні та бари у центрі міста.

У муніципалітеті зауважують, що повторне використання виходить дорожче, ніж одноразове, тож для успіху важливо запускати проєкт у достатньо великому масштабі.

Нагадаємо, в Орхусі якось встановлювали сигнали для світлофорів у вигляді вікінгів.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button