Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 278 днів. За цей час ми опублікували 23493 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Будинок Осипа Родіна. Фото: Офіс Генерального прокурора

На засіданні восьмого лютого Київрада передала будинок Осипа Родіна, а також історичний будинок на вулиці Івана Франка, 28. Про це повідомили в памʼяткоохоронній спільноті «Спадщина».

Будинок Родіна, що знаходиться на вулиці Гончара, 71, був зведений у 1882 році та має статус памʼятки архітектури. За проєкт рішення про передачу землі, на якій розташована будівля, проголосували 63 депутати – рішення вдалось ухвалити лише з третьої спроби, розповів активіст Дмитро Перов. Депутатка Ксенія Семенова просила не голосувати за рішення, доки не буде укладено охоронний договір на памʼятку із забудовником.

Проєкт рішення передбачає передачу ділянки під обслуговування багатофункціонального комплексу Franklin, яки зводить SAGA Development. Забудовник ще з 2021 року неодноразово намагався позбавити будинок статусу, однак, програвши черговий суд, забрав позов. Раніше в інтервʼю LIGA.net Андрій Вавриш, засновник та керівник SAGA, розповів, що будинок Родіна включили в проєкт будівництва. Будівлю обіцяють відреставрувати та повернути до первинного вигляду – у ній буде офіс.

Візуалізація майбутнього ЖК Frankin. Візуалізації: ЛУН

На проєкті, представленому Saga Development, можна побачити, що будинок Родіна буквально стане частиною ЖК: нова багатоповерхівка буде збудована впритул до памʼятки, а на даху будівлі зведуть надбудову.

Будинок на Івана Франка, 28

Будинок на Івана Франка, 28. Фото: Мапа Реновації

На засіданні восьмого лютого під забудову також передали будинок 1881 року на вулиці Івана Франка, 28. Там планують звести паркінг, розповідають у «Спадщині». Особняк був зведений наприкінці ХІХ століття – спершу тут мешкала сім‘я Олександра-Адольфа Кіха, члена Держдуми, а за хрущовської відлиги будинок переобладнали під дитячий садок, який проіснував тут до кінця 1990-х років, розповідають у «Мапі Реновації». Зовсім поруч, на Івана Франка, 26, на будинку Замкова зводять надбудову – нещодавно Дмитру Перову, який боровся проти незаконної забудови, зламали ребро.

Київрада також проголосувала за передачу в оренду компанії «Солелат Палац» ділянки на вулиці Круглоуніверситетській, 10 – там знаходиться особняк 1916 року. Власником фірми є Володимир Кравець – депутат Київради, що пройшов за списками ОПЗЖ.

Ділянку на вулиці Кирилівській, 123, яка є памʼяткою археології, передали під будівництво паркінгу, кажуть у «Спадщині». 

Нагадаємо, у центрі Маріуполя окупанти знищують унікальну мозаїку площею 100 м2.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button