Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 281 днів. За цей час ми опублікували 23517 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Micah McMullin, фото надав Eric Sutterlin

Риття тунелів як хобі набирає популярності – за останні кілька років по всьому світу зʼявилась ціла спільнота аматорів, що риють тунелі у себе на подвірʼї, повідомляє Bloomberg.

Однією з популярних копальниць тунелів є тікток-блогерка Tunnel Girl – це дівчина зі штату Північна Вірджинія в США, яка понад рік тому почала рити тунель, глибиною у шість метрів, під своїм будинком. У грудні 2023 року, після розголосу у медіа, місцева влада дізналась про тунель та заборонила дівчині продовжувати роботи. У січні цього року стало відомо, що у Брукліні ентузіаст вирив тунель під синагогою – це зробило ґрунт хитким, через що дві будівлі опинились під загрозою.

Фото: Micah McMullin, фото надав Eric Sutterlin

Із січня 2022 року кількість прихильників тунелекопання на форумі Reddit зросла на понад 325%, а сабреддіт (окремий форум на Reddit – ред.) Hobbytunneling став популярнішим на 4,800%. На цих форумах користувачі обговорюють, які матеріали та техніки краще використовувати для копання, діляться відео та досягненнями. Близько двох років тому британський ютубер Colin Furze виклав відео, де поділився, як за три роки збудував тунель до свого сараю. Він розповів, що це було весело, проте він не радить нікому повторювати такий досвід.

Чому люди копають тунелі?

Фото: Micah McMullin, фото надав Eric Sutterlin

Риття тунелів задля розваги сягає ще далекої давнини: наприклад, у 1880-х роках британський герцог Джон Бентінк найняв 1 500 робітників, щоб викопати кілька кілометрів тунелю та підземну бальну залу під своїм маєтком у Шеффілді. А майже сто років потому ірландський інженер Вільям Літтл викопав мережу тунелів під своїм будинком на Сході Лондона – на це він витратив 40 років. Згодом його виселили з власного будинку через скарги сусідів на ями у тротуарах. Коли Літтла спитали про джерело його захоплення, він відповів, що не має відповіді на це питання.

Ліан Вінсма, амстердамська мисткиня, у межах свого проєкту Escape викопала кілька невеликих тунелів у містах по всьому світу. Вінсма розповіла, що копаючи тунелі у громадських місцях, хотіла дослідити, чи може це бути спробою втечі від міського життя. Мисткиня вважає, що люди відчувають себе безсилими у повсякденному житті, а риття тунелів дає їм відчуття контролю.

Люди, що копають тунелі як хобі, зіштовхуються з безліччю законодавчих обмежень. До того ж на аматорів-копальників чекають багато небезпек, зокрема – можливість натрапити на водопровід та спричинити затоплення, задихнутись від токсичних газів або потрапити під обвал.

Нагадаємо, КМДА та Держагентство планують побудувати підводний тунель з Оболоні на Троєщину.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button