Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 287 днів. За цей час ми опублікували 23554 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Візуалізації: Derbin Arch

Ідея архітектурного бюро Derbin Arch перемогла на всеукраїнському конкурсі на найкращу концепцію меморіалу в селі Ягідне на Чернігівщині.

Під час окупації села в березні 2022 року російські військові закрили у підвалі школи майже 270 людей. Серед них були 70 дітей, зокрема немовлята. Люди перебували у нестерпних умовах — без сонячного світла, їжі, води, можливості лягти — майже місяць. 11 осіб померли.

Після звільнення Ягідного мешканці не захотіли, щоб у школі на вулиці Лісовій продовжували навчатися діти, і вирішили створити меморіал.

Візуалізації: Derbin Arch

За пропозицією авторів концепції-переможця — команди дніпровських архітекторів під керівництвом Сергія Дербіна — будівлю школи буде збережено «до найменших дрібниць» за винятком центральної частини, де добудовано великий кубічний об’єм.

Візуалізації: Derbin Arch

Куб, виконаний із кортенової сталі, вміщатиме в собі експозиційний простір. По ньому сочиться вода, що символізує пролиті сльози.

Візуалізації: Derbin Arch

Будівля розташована практично серед лісу. Перед входом прпонують розмістити залишки зруйнованої техніки — це початок експозиції. Далі відвідувачам пропонують спуститися до підвалу, де музеєфіковано п’ять приміщень із місцями злочину; піднятися до головної зали на другому поверсі; а завершити огляд виходом на оглядовий майданчик на даху.

Візуалізації: Derbin Arch

Меморіальний комплекс жителі можуть використовувати як громадський простір. На перщому поверсі розмістять лекторій, майстерні з гончарства та з різьби по дереву для психологічної реабілітації, а також гардероб, вбиральні, кав’ярню.

Візуалізації: Derbin Arch

У великій залі на другому поверсі можна проводити кінопокази та інші події.

Візуалізації: Derbin Arch

Друге місце посів проєкт Guess Line Architects. Автори запропонували зробити фасади чистими та монументальними, щоб акцентувати увагу саме на подіях, які відбувалися під час окупації. У підвалі зберігаються написи та малюнки на стінах, побутові предмети, якими користувалися ув’язнені мешканці, також стають частиною простору. Інші приміщення передбачено використовувати як громадський простір.

Друге місце. Візуалізація: Guess Line Architects

Третє місце віддали проєкту колективу архітекторів: Коваль Максим, Гарбар Марина, Волинський Владислав, Сидорчук Святослав, Збаратська Олена. Автори пропонують реконструювати школу, змінивши її призначення, облаштувавши тут сільраду, центр адмінпослуг та офісний опенспейс. Водночас основна зона відводиться для меморіалу та музею.

Третє місце. Візуалізація: Коваль Максим, Гарбар Марина, Коваль Максим, Волинський Владислав, Сидорчук Святослав, Збаратська Олена

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button