Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 281 днів. За цей час ми опублікували 23527 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Ryan Brooklyn / Unsplash

У період між січнем 2019 року та червнем 2023-го у світі сталося 1 256 потужних викидів метану з полігонів твердих побутових відходів, виявило The Guardian, дослідивши супутникові дані.

Переважна кількість із них траплялася в Індії, Пакистані, Бангладеш і Узбекистані, однак значні осередки виявили в Іспанії та Аргентині, країнах, де існує розвинута система поводження з відходами, що мала б попередити такі викиди.

Найбільший викид стався у квітні 2022 року в Делі. В атмосферу щогодини вивільнялося 434 тонни метану. Це еквівалентно забрудненню від одночасно працюючих 68 мільйонів бензинових автівок.

У Делі деякі звалища простягаються на кілька кілометрів, у висоту сягаючи 60 метрів. Влітку ці сміттєві гори загораються майже щотижня. Люди, яким не пощастило жити поблизу, ледь можуть дихати. Метан складає 0,0002% атмосфери, але на території індійських сміттєзвалищ ця частка зростає аж до 15%.

Осередки супервикидів у 2023 році

Приблизно 40% відходів у світі потрапляють на стихійні звалища, але й контрольовані полігони, як виявилося, не завжди попереджають масштабні викиди.

В Аргентині найбільший викид стався у серпні 2020-го, коли щогодини вивільнялося 230 тонн метану. При цьому в Буенос-Айресі розташовано найсучасніший полігон відходів у країні та один із найкращих у Латинській Америці. Втім, невелика його частина непокрита, — там, де щоденно дві тисячі вантажівок звалюють сміття, і звідти виділяється величезна кількість газу. З одного боку, це свідчить про те, наскільки ефективно працює решта полігону, однак проблема все одно лишається.

Західну Європу зазвичай не асоціюють зі стихійними звалищами, однак серед найбільших осередків викидів опинився Мадрид, а саме полігони на півдні від міста. Там працюють заводи на біогазі, які перетворюють метан на паливо, однак і там стаються масштабні витоки.

Муніципалітет Мадрида заявив, що не відповідає за звалища в усій агломерації, і що супутникові дані ненадійні, на відміну від замірювань на землі. Чиновники стверджують, що виток приблизно 20% метану на полігоні з видобутком біогазу — це нормально.

Звалища виділяють газ, коли органіка — харчові відходи, деревина, папір тощо — розкладаються за відсутності кисню. Метан за 20 років утримує в атмосфері у 86 разів більше тепла, ніж вуглекислий газ.

Розкладання відходів спричиняє приблизно 20% всіх викидів метану, пов’язаних із людською діяльністю. Ще 40% припадає на видобуток викопного палива, решта 40% — розведення худоби та заливні поля, такі як рисові.

Викиди метану зі звалищ роблять значний негативний внесок у кліматичну кризу, й при цьому їх не так складно уникнути.

«Великі полігони виробляють велику кількість метану, але ж зрівняти бульдозером ґрунт над смердючим, палаючим сміттєзвалищем коштує не так вже й багато. І це не якась вища математика», — зауважує професор Юан Нісбет, експерт з метану з Лондонського університету Роял Холлоуей.

Бактерії у ґрунті перетворюють метан на вуглець, і таким чином він втрачає майже весь свій парниковий ефект.

Також важливо зменшувати кількість органічних відходів і відділяти їх від решти сміття.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button