Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 285 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Mikey Frost / Unsplash

До літа буде розроблено нове рекомендоване меню для Збройних сил, повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на речницю Державного оператора тилу Тетяну Харченко.

До розроблення меню залучатимуть професійних технологів і кухарів. Головна задача — забезпечити збалансованість та поживність харчування військових, а також полегшити процес замовлення.

Залучатимуть професійних технологів і кухарів. Денний раціон одного військовослужбовця коштуватиме 139,38 гривні. Зміни у харчуванні військових планують запустити у червні.

Корупційна схема в закупівлі продуктів

Тим часом НАБУ заявило про існування корупційної схеми, яка дозволяє значно завищувати ціни на певні продукти під час закупівель Міністерства оборони.

«Яйця продають втридорога, а лосось або лохину, які не побачиш в раціоні військових, — за цінами, в рази нижче ринкових», — заявили в антикорупційному бюро.

Схема працює таким чином. Військова частина замовляє у постачальника продукти та надає Міноборони звіт про суму на кількість комплектів харчів. Міноборони бачить лише ціну, а не вміст комплекту.

Зараз затверджений каталог продуктів налічує 409 позицій. Із них замовляють лише 30%, і з цієї частки лише 26 найменувань є найбільш вживаними — вони складають 80% комплекту.

При цьому майже третина продукції пропонується за завищеними цінами — наприклад картопля по 16 гривень за кілограм, капуста по 28 гривень за кілограм, цибуля по 39 гривень за кілограм.

А решта, 70% продуктів купують, навпаки, за заниженими цінами. Це полуниця по 9 гривень за кілограм, короп по 50 гривень за кілограм, оливкова олія по 99 гривень за літр.

Рік тому, в січні 2023-го «Дзеркало тижня» опублікувало матеріал, в якому стверджувалося, що Міноборони закупає деякі продукти харчування за цінами втричі вищими, ніж навіть у роздрібних магазинах — наприклад, яйця по 17 гривень за штуку.

Сканлал призвів до звільнення заступника міністра оборони В’ячеслава Шаповалова і директора департаменту закупівель Богдана Хмельницького.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button