Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 284 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Mariupol Reborn

10 лютого на базі львівської платформи Маріуполь Реборн відбулося відкриття фотовиставки «Обережно Крихке!», присвяченої зруйнованим вітражам Маріуполя. 

На виставці фотограф Іван Станіславський представив результат свого «фотополювання», що тривало в Маріуполі з 2019 по 2021 роки. Виставка повинна була відбутись у Маріуполі в березні 2022 року, проте планам завадило повномасштабне російське вторгнення. Митець розповідає, що в Маріуполі свого часу були створені вітражі, що вражали і масштабами, і виконанням. Іноді фотографувати їх доводилось у складних умовах – залазити на висоту, використовувати драбину та будівельну каску.

Фото: Mariupol Reborn

Під час повномасштабного вторгнення усі вітражі, представлені в експозиції, ймовірно, були знищені. Дослідження лише за Google-картами свідчить про те, що будівлі, де знаходилися вітражі, сильно постраждали – під час обстрілів скляні поверхні в десятки квадратних метрів не мали жодних шансів вижити. Також є фото та відео підтвердження повного знищення деяких будівель з вітражами.

Фото: Mariupol Reborn

Станіславський додає, що деякі роботи знаходились у закинутих приміщеннях, а деякі – в установах з режимним доступом. Через це вітражі Маріуполя залишалися здебільшого невідомими широкому загалу. Фотограф подякував усім, хто долучився до проєкту, та присвятив «Обережно Крихке!» маріупольцям, життя яких розбилося, «наче ці вітражі».

Нагадаємо, у центрі Маріуполя окупанти знищують унікальну мозаїку площею 100 м2, а режисер 20 днів у Маріуполі» Мстислав Чернов отримав премію Гільдії режисерів США.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button