Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 285 днів. За цей час ми опублікували 23538 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Усі фото зі сторінки facebook.com/MykolaKabluka

До другої річниці російського повномасштабного вторгнення у Вишгороді під Києвом відкрили меморіал «Хрест Героїв». Пам’ятник присвячено військовим, які віддали свої життя, захищаючи Україну, повідомляє Міністерство культури.

Місцем встановлення меморіалу обрали Вишгород, адже саме тут 24лютого 2022 року було зупинено перші ворожі гвинтокрили, які впали у Київське водосховище, та зупинили перші російські танки.

Меморіал створили коштом фонду імені отця Тита Войнаровського. Ініціатором задуму став девелопер Андрій Вавриш, а розробляла проєкт команда світлового дизайнера, засновника студії Expolight Миколи Каблуки. Співавтором також став голова УГКЦ Блаженніший Святослав, який консультував щодо релігійних моментів.

«Розробляючи форму скульптури, продумуючи та організовуючи простір навколо, я ставив собі за мету створити меморіальний комплекс нового формату, закласти принципово новий підхід до створення таких місць, — пояснює концепцію Каблука. — Цей проєкт виражає домінування суті над формою».

Команда Kabluka Light&Digital Sculptures / Expolight зробила акцент на грі світла на дзеркальних поверхнях.

За основу взяли козацький хрест — символ перемоги та захисту. Його проявили в трьох напрямках — у мощенні, а також інверсією в просторі.

Козацький прапор 1651 року, знаходиться у Військовому музеї Стокгольма (Швеція)

Ламана дзеркальна поверхня з оптоволокном створює світлові бліки навіть вдень, а вночі запалюються тисячі світлових елементів. Світлові вогні скупчуються до центру.

Покриття з наливного бетону з оптоволокном формує хрест у горизонтальній площині. Мощення навколо інсталяції зробили з дрібної гальки.

За задумом, людина може не тільки споглядати хрест іззовні, а й потрапити всередину з будь-яких чотирьох сторін. Всередині інсталяції з’являються звуки.

Аудіосупровід створили зі звуків, які асоціюються з різними куточками України, таких як шелестіння лісу, плескіт гірських струмків, шум морів, шурхіт степу, шепіт вітру, луну печер тощо. Ці звуки можна прослухати у презентації на сайті.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button