Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 276 днів. За цей час ми опублікували 23483 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: facebook.com/ville.debeziers

Учнівська форма в державних школах Франції не є обов’язковою вже понад 55 років, але уряд вирішив її повернути, почавши з міста Безьє, повідомляє The Guardian.

Це пілотний проєкт, який, в разі успіху, масштабують й на інші навчальні заклади Франції. Сподіваються, що однаковий одяг послабить відчуття соціальної нерівності та покращить поведінку школярів.

Шкільну форму почали носити 700 учнів чотирьох шкіл Безьє. Його обрали з-поміж 92 міст, які висловили бажання взяти участь в експерименті.

Фото: facebook.com/ville.debeziers

Безьє — найстаріше після Марселя місто Франції, розташоване на південному узбережжі, трохи на захід від Монпельє. Серед його особливостей — те, що абсолютну більшість у муніципалітеті становлять ультраправі, підтримувані лепенівським «Національним об’єднанням». Мер Робер Менар відомий гомофобними, антимігрантськими та ісламофобськими заявами й навіть висловлювався на підтримку сирійського диктатора Башара Асада, бо той, мовляв, бореться з ісламістами. Ще одна проблема — високий рівень безробіття.

Учням роздали однакові набори одягу: синій жакет із логотипом школи, дві білі теніски, сірий светр, штани, а також додатково ще по одній парі штанів для хлопчиків і спідниці для дівчаток.

Один такий набір обійшовся у 200 євро. Витрати поділили між державним і міським бюджетами.

Фото: facebook.com/ville.debeziers

Мер Менар вважає, що це зменшить ризики цькування серед школярів. «Залежно від того, чи ти багатий, чи бідний, ти вдягаєшся по-різному. Тепер це буде менш помітно», — заявив політик, який колись притримувався лівих поглядів, але згодом перементувся до табору праворадикалів.

Однак союзи вчителів переконані, що запровадження уніформи є надто поверхневою відповіддю на фундаментальні проблеми освіти. Також чимало батьків вважають, що гроші краще було б спрямувати на корисніші речі.

У деяких містах, які подавали заявки на участь, батьки висловилися категорично проти. «Державні школи не мають мавпувати найгірші прояви приватних закладів», — йдеться в одному з відкритих листів. Критики вважають, що шкільна форма не скасує нерівностей: бідна дитина у формі залишиться такою ж бідною дитиною. Крім того, лишається безліч способів продемонструвати свій статус: мобільний телефон, шкільна сумка, взуття тощо.

Фото: facebook.com/ville.debeziers

Шкільну форму у Франції запровадили у 1802 році за часів Наполеона Бонапарта, який прагнув поширити військову дисципліну на освіту. Тому форма учнів нагадувала солдатський стрій.

Обов’язкову шкільну форму скасували після масштабних протестів, відомих як Травень 1968-го. Цей рух, інспірований передусім лівим студентством, було відпочатку спрямовано на реформи в освіті, але зрештою він привів до ґрунтовних змін у культурному й політичному житті Франції.

Після цього питання про повернення до шкільної форми підіймали ультраправі політики, такі як Марін Ле Пен.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button