Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 287 днів. За цей час ми опублікували 23563 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: facebook.com/GenderCultureCentre

Напередодні Міжнародного дня боротьби за права жінок, що відзначається сьогодні, восьмого березня, у Харкові стартувала всеукраїнська акція «Мапі України — жіночі імена».

Організатори — коаліція «Харківщина 1325» за підтримки ООН — пропонують перейменувати близько 140 топонімів в Україні на честь видатних жінок. Число обрали у зв’язку з 140-річчям українського жіночого руху.

Наразі в Україні 6% іменних вулиць названі на честь жінок, 91% — на честь чоловіків, ще 3% — на честь сімей тощо. У Харкові «жіночих» вулиць лише 16.

На станціях метро «Історичний музей», «Пушкінська» та в ТРЦ «Французький бульвар» розмістили портрети видатних харків’янок і урни для голосування за жінок, імена яких містяни хотіли б увічнити у топонімах.

Чверть харків’ян, які голосували, обрали військову, 11% — художницю Зінаїду Серебрякову і ландшафтну архітекторку Ганну Маяк, 6% — першу українську диригентку Алісу Відуліну і фармацевтку Марію Ангарську.

Загалом було названо імена 56 жінок. Результати передадуть до топонімічної комісії.

Естафету акції перейматимуть інші українські міста. Сьогодні акцію проведе у Миргороді ГО «Студія громадських жіночих ініціатив».

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button