Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 277 днів. За цей час ми опублікували 23486 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фрагмент панно «Вітер» в екстер’єрі колишнього ресторану «Вітряк». Фото: Rasal Hague, CC BY-SA 3.0

У цей четвер, 14 березня, о 18:00 в в Українському Домі в Києві відкриється перша ретроспективна виставка художниці Алли Горської.

На виставці «Алла Горська. Боривітер» презентують понад 100 творів живопису, графіки, театральна сценографія, ескізи найвідоміших мозаїчних панно з музейних і приватних колекцій, а також архівні матеріали. В експозиції, зокрема, будуть портрети Василя Стуса, Івана Світличного, Василя Симоненка, Івана Драча, Ліни Костенко.

Спеціально для виставки сучасні митці Олексій Сай і Микола Марусик створили відеосвітлову інсталяцію за мотивами знищеного 60 років тому вітражу «Шевченко. Мати».

Ескіз вітражу «Шевченко. Мати»

Сьогодні весь творчий доробок Горської як монументалістки практично втрачено: більшість її робіт потрапила під російську окупацію ще 2014 року, а на підконтрольній Україні території збереглися тільки дві мозаїки.

Зокрема, композицію «Боривітер», назва якої фігурує в назві виставки, було сильно пошкоджено внаслідок обстрілів Маріуполя російськими військами.

За життя Алла Горська зазнавала переслідувань і утисків як дисидентка, її виключали зі Спілки художників, роботи демонтували. У 1970 році 41-річну Горську було вбито у квартирі свекра у Василькові. Слідчі назвали це побутовим вбивством, скоєним нібито свекром, який наступного дня наклав на себе руки.

Куратори виставки: Олена Грозовська, Тетяна Волошина, Михайло Кулівник, Катерина Лісова.

Організують Український Дім та арт-фундація «Дукат» у співпраці з Фондом Алли Горської і Віктора Зарецького.

Виставка працюватиме у всі дні крім понеділка з 11:00 до 19:00. Повний квиток коштує 100 гривень.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button