Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 282 днів. За цей час ми опублікували 23531 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Алла Бондаренко

На Печерську в Києві під виглядом ремонту розбирають фундаменти палацу Кирила Розумовського 1799 року. Про це повідомляють краєзнавець Антон Короб і екскурсоводка Алла Бондаренко.

Фото: Алла Бондаренко

Дерев’яний палац останнього гетьмана стояв на нинішній вулиці Івана Мазепи біля Аресенальної площі з 1780-х років. Сам палац було розібрано на початку ХІХ століття. Від комплексу у відносно історичному вигляді залишилася дві споруди — одноповерхові інженерні служби та двоповерховий флігель середини ХІХ століття.

Колишні служби інженерного двору, 2018 рік. Фото: facebook.com/korob.anton
Фото: Алла Бондаренко

За словами Короба, ці будівлі є складовою комплексу Київської фортеці, зокрема Микільської брами, відомої сьогодні за проєктом реновації Арсенальної площі.

Колишній флігель інженерного двору, 2018 рік. Фото: facebook.com/korob.anton
Реконструкція флігеля. Фото: facebook.com/korob.anton

Споруди було передано фірмі «СОБІ» для капітального ремонту. Археологічних досліджень не проводили. Забудовник уже знищив склепіння підземного ярусу.

«Наскільки мені відомо, статусу пам’ятки він не має. Натомість клеймовану цеглу від відомого виробника вдалося потягнути і приховати для екскурсії на наступні вихідні. На фото — те, що залишилося і що вже “ремонтується”», — коментує Бондаренко.

Фото: Алла Бондаренко

Як пише юрист Дмитро Перов, на місце викликали поліцію, яка зупинила роботи.

Фото: Дмитро Перов

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button