Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 278 днів. За цей час ми опублікували 23486 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Наслідки обстрілів Запоріжжя. Фото: голова ЗОВА Іван Федоров

22 березня під час масштабної повітряної атаки росіяни вдарили по гідроспорудах і плотині найбільшої в України гідроелектростанції — ДніпроГЕС у Запоріжжі. Зайнялася пожежа.

Було два прямих влучання — в ГЕС-1 і ГЕС-2. Невідомо, чи вдасться відновити другу, вона пошкоджена серйозно: є влучання в одну опору, розбиті підкранові балки.

«Доведеться відновлювати повністю машинний зал і електричне обладнання. Наслідки ми прорахуємо протягом дня і будемо розуміти, що відбулося. І чи зможе ГЕС-2 працювати в обмеженому режимі, або взагалі не зможе певний період працювати», — заявив в ефірі Радіо Свобода директор Укргідроенерго Сирота.

Пожежа на ДніпроГЕС

У ніч проти 22 березня російські війська випустили по Україні майже 90 ракет і понад 60 безпілотників-камікадзе. Цілями були об’єкти інфраструктури на Харківщині, Запорожжі, Сумщині, Полтавщині, Дніпропетровщині, Одещині, Хмельниччині, Вінниччині, Франківщині. Протиповітряні сили збили 37 ракет і 55 дронів.

Харків без світла

Найсильніші пошкодження енергетики — у Харкові, заявив голова Укренерго Володимир Кудрицький. Не працює метрополітен і електротранспорт, не працюють світлофори. Також не працюють телефони екстрених служб 101, 103 і 112. Без електроенергії лишилися приблизно 700 тисяч харків’ян.

Ворог цілив у різні об’єкти Харкова: генерацію, високовольтні підстанції, підстанції операторів розподілу. Постраждав 43-річний працівник одного з об’єктів енергоінфраструктури.

Усі поїзди, включно зі швидкісними Hyundai, перевели на тепловозну тягу. Харківський вокзал переведено на резервне живлення, повідомляє Укрзалізниця.

Фото: Укрзалізниця

Запоріжжя: десятки ракет і пошкоджена ГЕС

За кілька годин росіяни випустили по Запоріжжю майже 20 ракет. Три людини вважаються зниклими безвісти, серед них — дитина. Шість людей постраждало. Пошкоджено десятки приватних будинків — деякі знищено повністю — і 35 багатоповерхівок.

Запоріжжя. Фото: t.me/kurtievofficial

В Енергоатомі заявили, що під час атаки відключилася лінія, яка з’єднує окуповану Запорізьку АЕС з енергосистемою України, й лишилася лише одна лінія. Атомній станції загрожує блекаут, якщо відключиться й остання.

Запоріжжя. Фото: t.me/kurtievofficial

Щодо ДніпроГЕС у Запоріжжі, то Укргідроенерго запевняє, що загрози прориву немає і ситуація на плотині станції контрольована. Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко повідомив, що російська ракета влучила в пасажирський автобус на дамбі, який розвозив працівників. 

Автобус, який рухався дамбою ДніпроГЕС

На Хмельниччині відомо про дві загиблі людини, рятувальники розбирають завали.  Пошкоджено обʼєкти критичної інфраструктури та житлові будинки.

У Кривому Розі запровадили графіки аварійних відключень, так само — в кількох районах Сумської області та на Полтавщині.

Є пошкодження обʼєктів критичної інфраструктури на Одещині, Львівщині, Івано-Франківщині.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button