Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 278 днів. За цей час ми опублікували 23486 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Музей історії Міста Києва. Фото: Київська міська рада

На сесії Київської міської ради 21 березня депутати підтримали звернення до Міністерства культури та Національного музею історії України щодо збереження в барельєфа «Архангел Михаїл» в експозиції Музею історії міста Києва.

Там київська реліквія знаходиться з 1982 року. За словами голови постійної комісії Київради з питань культури Вікторії Мухи, в музеї для барельєфа облаштоване спеціальне місце для експонування та забезпечені відповідні умови для збереження. Проте з 2016 року керівництво Музею історії України постійно ініціює повернення барельєфа до своїх фондів.

У березні 2024 року закінчився термін договору про тимчасове зберігання «Архангела Михаїла» в Музеї історії Києва, укладений у 2019 і 2020 роках завдяки участі Міністерства культури. Тепер керівництво Національного музею нібито відмовляється продовжити дію договору.

«Дуже дивна позиція, оскільки коли зазначений музей мав проблеми з приміщенням, місто пішло на зустріч та шукало можливі варіанти вирішення проблеми. Натомість зараз музей демонструє необґрунтовану, на нашу думку, позицію. Така ситуація загрожує тим, що ця унікальна реліквія, яка безпосередньо пов’язана саме з київською історію, назавжди залишить Музей історії міста Києва», – зазначила Вікторія Муха.

На думку депутатки, після 40 років перебування в київському музеї образ барельєфа у багатьох киян асоціюється саме з Музеєм історії Києва та сприймається як його візитівка, слугуючи осередком для низки освітніх, наукових і екскурсійних проєктів.

Барельєф «Архангела Михаїла» в Музеї історії міста Києва. Фото: vuam.org.ua

Барельєф із зображенням покровителя Києва був створений орієнтовно у 17 столітті місцевими майстрами і за кошти жителів міста для будинку Київського магістрату. Ратушу «Архангел Михаїл» прикрашав до 1811 року, коли в місті сталася масштабна пожежа.

У 1982 році, під час створення Музею історії міста Києва, новій інституції з фондів інших музеїв передавалися збережені в оригінальному вигляді артефакти, які були максимально дотичні до минулого української столиці. Тоді реліквія з Архангелом також потрапила у київський музей, за згодою Національного музею історії України.

Нещодавно «Хмарочос» розповідав як Музей історії України у Другій світовій війні анонсував демонтаж усіх пам’ятників і горельєфів на своїй території.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button