Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 276 днів. За цей час ми опублікували 23483 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: facebook.com/warmuseum.kyiv.ua

Музей історії України у Другій світовій війні збирається демонтувати монументальний горельєф «Курська битва» як «наочний символ більшовицької пропаганди» та перемістити його у фонд. При цьому музейники не показали фото твору, але, вочевидь, ідеться про металевий рельєф, що на фото нижче.

Фото: romali83.livejournal.com

Надалі планують демонтувати всі монументальні твори на території музею, які вважатимуть пропагандистськими. Оскільки собі за мету ставлять «позбутися радянського наративу, який десятки років пропагував міф “великої вітчизняної війни”», а весь музей відпочатку будувався під цей наратив, то такими можуть виявитися всі монументальні твори на території.

«У планах — максимальна зміна архітектурного ландшафту: демонтаж усіх пам’ятників та елементів радянської пропаганди», — заявляють у музеї.

Один із бронзових горельєфів галереї, що веде до будівлі музею. Фото: facebook.com/radseason

Музейники планують змінити всю архітектуру простору та концепцію музею. Його було відкрито 1981 року як музей, присвячений участі СРСР у Другій світовій у 1941—1945 роках, — війні, що в радянській історіографії позначалася як «Велика Вітчизняна».

Один із бронзових горельєфів галереї, що веде до будівлі музею

Торік із монумента «Батьківщина-мати» демонтували радянський герб і замінили його на тризуб. Також пропонували перейменувати саму інституцію на «Національний музей війни за незалежність». 

Тепер хочуть, аби експозиція передусім розповідала про «століття збройної боротьби українців за свободу й незалежність». Музей має перевтілитися у «місце пам’яті, вшанування та глорифікації всіх борців за волю й незалежність українського народу та держави».

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button