Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 278 днів. За цей час ми опублікували 23486 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Керуючий партнер ТОВ «МС Соціальний проєкт» Євгеній Барах. Фото: Олена Кучмій / Суспільне Житомир

Цьогоріч у Житомирі почав працювати в експериментальному режимі сміттєпереробний завод, побудований коштом приватного інвестора, повідомляє Суспільне.

Відходи очищають, сортують та переробляють на біопаливо — дешеву альтернативу вугіллю і газу. Зараз завод щогодини переробляє до 15 тонн сміття.

Фото: Олена Кучмій / Суспільне Житомир

Біопаливо вже закуповують Кам’янець-Подільський, Івано-Франківський та Здолбунівський цементні заводи. Тонна з доставкою коштує приблизно 4000-4300 гривень.

«На цю продукцію не було ані ДСТУ, ані сертифікатів відповідності, ані належних висновків екологічних, санітарних, епідеміологічних служб. Ми, по суті, все це робили з нуля», — розповів керуючий партнер компанії «МС Соціальний проєкт» Євгеній Барах.

У будівництво та оснащення вклали загалом 12 мільйонів євро інвестицій.

Дізнавайтеся, як зі сміттям поводяться у Швеції, в нашій статті.

Як це працює?

На сортувальній лінії відокремлюють тверді побутові відходи від органіки та сміття, непридатного для використання. Відібрані відходи прямують на очищення і переробку.

Для подальшої переробки відсортовується 10 видів якісної вторинної сировини: ПЕТ-пляшки трьох видів, бите скло, поліетиленові плівки високого тиску, стрейч-плівки, алюмінієві бляшанки, міксований пластик і чистий поліпропілен.

Фото: Олена Кучмій / Суспільне Житомир

У ротаційному барабані сортується окремо органіка та дрібне неякісне сміття. Близько 30 працівників перебирають відібрану сировину. Одна з працівниць сортувальної лінії розповідає, що нерідко трапляються мертві тварини — цілі туші собак і кішок, свинячі голови тощо. Такі рештки спалюють.

Для переробки сміття працює поки одна технологічна лінія хорватсько-українського виробництва. До кінця року на підприємстві планують встановити лінії з переробки пластику та деревини. З обладнанням, яке має з’явитися протягом найближчих двох місяців, завод перероблятиме до 20-22 тонн за годину.

    Коментарі:

    Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

    *Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

    Newsletter button
    Donate button
    Podcast button
    Send article button