Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 278 днів. За цей час ми опублікували 23497 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Візуалізація: tvoemisto.tv

У Львові оголосили переможця архітектурного конкурсу на простір пам’яті відомого українського діяча Євгена Коновальця. Журі одностайно обрало проєкт львівської команди під керівництвом Дмитра Сорокевича. Про це на брифінгу повідомив головний архітектор Львова Антон Коломєйцев.

Загалом у конкурсі змагались 13 проєктів з усієї України. Переможці отримають 200 тис. гривень з призового фонду, який фінансується за рахунок благодійників.

«На початку вулиці Коновальця постане дуже сильний метафоричний простір, який відображатиме філософію Коновальця. Ця пропозиція є значно сильнішою і в архітектурному, і в ідейному планах», – пояснив Коломєйцев.

Візуалізація: tvoemisto.tv

Громадський простір знаходитиметься на території Національного університету «Львівська політехніка». Навколо планують облаштувати місця для відпочинку та покращити благоустрій, зокрема додати ще один безбар’єрний доступ до політехніки.

Передбачається, що простір використовуватимуть як для заходів з вшанування пам’яті Євгена Коновальця, так і для щоденного відпочинку студентів та загалом містян.  

Візуалізація: tvoemisto.tv

Під час презентації проєкту Дмитро Сорокевич зазначив, що насамперед його команда ставила за мету передати образ Коновальця і його вплив на історію та формування української нації. Саме тому в центрі простору буде не пам’ятник, а символічна відкрита форма – зброярня.

«Ми уявляли, що це місце буде надихати молодь при формуванні нової української нації. Простір передбачає відкриту зброярню, адже боротьба триває. Проходячи крізь неї, кожен починає усвідомлювати що саме він робить для цього бою», – розповів головний архітектор Львова.

У центрі простору буде розташований портал-модуль з двома стінами зі збройних шаф-пірамід. З середини меморіалу назовні вестиме лише вузький прохід, що є метафорою єдиного шляху в боротьбі за свободу. Перспектива порталу з двох стін-шаф орієнтована на дерево, яке символізує розквіт, життя і вищу мету. Для матеріалу використовуватиметься сплав металобрухту від залишків російської техніки.

На зовнішній стороні меморіалу планують викарбувати цитату Коновальця: «У вогні перетоплюється залізо у сталь, у боротьбі перетворюється народ у Націю».

Євген Коновалець був видатним політичним і військовим діячем, зокрема одним з ідеологів українського націоналізму. А також – полковником Армії УНР,  командиром куреня Січових Стрільців, головою Проводу українських націоналістів і першим головою ОУН.

Нещодавно «Хмарочос» розповідав як реставрація вежі Львівської Цитаделі отримала гранпрі Спілки архітекторів.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button