Як допомогти українській молоді

Дата публікації: 27.3.2024 Розділ: Колонки

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 278 днів. За цей час ми опублікували 23494 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
...

Автор колонки:

Єгор Матюхін

Співзасновник ГО Street Culture

Наша команда Street Culture з початку повномасштабного вторгнення займається доставкою гуманітарних товарів на Харківщині, а також допомогою внутрішньо переміщеним людям у Львові. За нашими спостереженнями, за цей час молодь стала отримувати менше уваги — як від сім’ї, так і від суспільства загалом. Орієнтовно чотири з п’яти підлітків, з якими ми спілкувалися, жалілися на відчуття полишеності та депресивний стан. Це зрозуміло, бо в багатьох родинах батько на війні, а мати на роботі — або намагається адаптуватися на новому місці після евакуації. 

Держава також не завжди здатна повністю виконати свою функцію: освіта переважно перейшла в онлайн, а в деяких прифронтових регіонах немає навіть її. Ми з командою Street Culture бачили це на власні очі: школи закрилися, вчителі виїхали. Діти надані самі собі.

Багато хлопців та дівчат вимушені переживати свій найскладніший етап дорослішання, та ще й під час війни, майже сам на сам — і це вкрай важко. Втім, є речі, що можна зробити прямо зараз — і покращити не тільки поточну ситуацію, але й закласти фундамент на майбутнє. 

Спільнота

Людину творить її оточення, і особливо це актуально у підлітковому віці — коли формуються принципи та світосприйняття. Зараз, на жаль, ми все частіше бачимо, що молодь «виховує» вулиця, прямо як це було у 90-і. Це відверто загрожує підліткам: на їх увагу претендують маргінальні групи, що переслідують власні цілі. Погано, коли кінцева мета — незрозумілі зібрання, небезпечні флешмоби тощо. Ще гірше, якщо ці групи навмисно створюються зовнішніми силами, щоб впливати на думку наших дітей. 

Правильна спільнота дає молодій людині чотири важливих компоненти, які вона не може отримати наодинці: відчуття себе частиною чогось більшого, усвідомлення власного призначення, місії, безпечне середовище, де вислухають та підтримають, а також умови та інструменти для реалізації власного потенціалу. 

Дослідження навіть показують, що сильні та корисні соціальні зв’язки у підлітковому віці напряму впливають на якість дорослого життя. Молоді люди, що мали гарне оточення, є більш успішними на роботі, романтичних стосунках, а також краще заводять нові контакти з людьми. 

Такі спільноти розвивають на базі громадських організацій, спортивних секцій та мистецьких кружків. А під час великої війни також у волонтерських центрах — звісно, зі спеціальними умовами, але з правильними лідерами та принципами. Важливим тут насправді є не стільки орієнтація ком’юніті, скільки наявність та якість, власне, оточення, головне — підтримувати та помічати такі ініціативи. 

Інфраструктура

Кожна людина заслуговує на своє місце у міському просторі, і молодь має на це право не менше за дорослих. Майданчики та простори — це не просто місця для спілкування та взаємодії хлопців та дівчат; це зрозуміла, своя, так би мовити, для них територія. І важливо, щоб такі місця працювали на підлітків, а не проти них. 

Під час повномасштабного вторгнення бюджет на створення й навіть підтримку молодіжної інфраструктури обмежений. Але розбудовувати такі локації можна й обмеженими ресурсами. Один з варіантів — вдатися до принципів тактичного урбанізму, коли зміни в міському просторі робляться з використанням мінімальної кількості ресурсів та часу — водночас із значним результатом.

Нещодавно ми в Street Culture та Urban Reform відкрили такий тактичний урбан-парк у Львові — зі спортивними майданчиками та публічним простором. Це просто, але ефективно: ми одразу побачили, як молоді люди району почали збиратися саме навколо нього, а не під під’їздами, як зазвичай. 

Наступний етап — розвинути ці локації у дещо більше, ніж просто громадську територію. Слідуючи цьому плану, у березні на базі нашого Urban Camp Lviv, що є частиною мережі молодіжних центрів ТВОРИ, почав працювати освітній хаб — з можливістю проведення лекцій та майстер-класів, із заняттями, активностями, івентами. Це стало можливо завдяки підтримки міської ради Львова й міжнародних фундацій Crown Agents (Велика Британія), CORE Response (США).

Тепер наша інфраструктура, в прямому сенсі, слугує дверима, магнітом у корисну та цікаву спільноту — і може повністю змінити траєкторію життя в абсолютно інший, позитивний та корисний бік. 

Психологічна допомога

За останніми даними, кожна четверта молода людина в Україні страждає від психологічних проблем. В реальності ці цифри, імовірніше, ще більше. 

Коли ми досліджували емоційний стан внутрішньо переміщених підлітків, побачили невтішну динаміку — зараз вкрай поширені депресивні та тривожні стани, а також симптоми ПТСР. І це актуально для батьків, що часто самі не можуть знайти нового ґрунту під ногами, відповідно, допомогти дітям. Глобальне погіршення ментального здоров’я нації, що сталося внаслідок великої війни — ще один виклик, який треба розв’язувати вже зараз. 

Коли справа доходить до підлітків та навіть дітей молодшого віку, ефективними можуть бути не лише класичні заняття з психотерапевтом. Дослідження показують, що, наприклад, спортивна та арттерапія допомагають досягти не гірших, а часто навіть кращих результатів. 

Ми це бачимо, коли працюємо з внутрішньо переміщеними дітьми та підлітками. Спортивна терапія повертає зв’язок з тілом, допомагає краще концентруватися на моменті, відповідно, відпустити нав’язливі думки. А арттерапія — малювання, графіті — дає молоді можливість експериментувати, імпровізувати і навіть рефлексувати на рівні підсвідомості. Це зменшує тривожність, і дає відчуття впевненості у майбутньому. 

Для внутрішньо переміщених підлітків та підлітків з прифронтових територій (12-16 років) в Urban Camp Lviv діють Street Culture кемпи — тижневі безкоштовні табори. Під керівництвом досвідчених менторів, психологів, атлетів діти займатимуться брейкінгом, паркуром, скейтбордингом, графіті, хіп-хопом, стритболом, стритфутболом та іншими активностями. Мета — допомогти молоді зняти стрес, пов’язаний із війною, та підтримати їх у розвитку, як фізично, так і ментально. 

Неформальна освіта

Освіта є фундаментом майбутнього нашої молоді. У тому ж опитуванні вище кожний четвертий респондент скаржиться на відсутність можливостей реалізації в країні. Одна з причин — нестача освіти, не лише традиційної, але й неформальної. Суспільство та держава має пропонувати молоді більше варіантів розвитку, окрім шкільних чи університетських занять — таких, де будуть розвивати soft skills, вчити менеджменту, комунікаціям тощо. 

Нещодавно ми запустили у Львові Street Culture академію лідерів — безоплатну освітню програму, що готуватиме активну молодь для роботи у рідних регіонах.

Одночасно у нас зможуть проживати та навчатися до 30 учнів. 

Ці лідери просуватимуть вуличні та креативні культури у містах, а паралельно розвиватимуть міський простір та спільноту — завдяки створенню інфраструктури, проведенню заходів, залученню однолітків до активностей. 

Ми реалізуємо подібні ініціативи вже багато років — але часто це були точкові історії. Наприклад, разом зі Street Culture музичний продюсер Павло Ігнатченко створив урбан-центр у рідній Охтирці, а графіті-райтер Ізі з Молдови почала розвивати вуличні культури у власній країні. 

Тепер це буде масштабний і системний освітній процес, що охоплюватиме різні напрямки — від формування команд до івент-менеджменту — а викладати будуть практики з реальним досвідом. Навчання буде безкоштовним і складатиметься з модулів — кожний тривалістю декілька днів. А цільовою аудиторією стануть молоді люди 14-35 років. 

Академія лідерів — комплексна ініціатива, що вмістить у себе всі складові розвитку та підтримки, про які йшлося вище. Ми розвиватимемо ком’юніті лідерів в рамках нашої команди, заняття проходитимуть в нашому освітньому хабі, а наші плани та амбіції дадуть хлопцям та дівчатам нове захоплення. І впевнені, що змінять не тільки їх, а й спільноти у кожному куточку країни. 

Цей матеріал є авторською колонкою та може не збігатись з позицією редакції

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button

Зареєструйтеся, щоб продовжити читати «Хмарочос»

Вітаємо! За цей тиждень ви переглянули вже 5 сторінок на «Хмарочосі». Ми цінуємо, що ви є нашим активним читачем, і просимо пройти швидку реєстрацію. Ми не збираємо ваші персональні дані. Після реєстрації ви зможете продовжити користуватися сайтом.

Відповіді на популярні питання

З вашою підтримкою ми стаємо кращими і отримуємо можливість створювати більше цінних та цікавих матеріалів про наше місто. Якщо маєте питання щодо реєстрації, напишіть нам листа на [email protected]