Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 276 днів. За цей час ми опублікували 23483 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: facebook.com/warmuseum.kyiv.ua

Українці закликають монументальні твори на території Музею історії України у Другій світовій війні. Відповідну петицію зареєстрував на сайті уряду Дмитро Соловйов 26 березня, й наразі вона зібрала понад 2,2 тисячі підписів із 25 тисяч необхідних.

Нещодавно музей анонсував демонтаж одного з горельєфів і повідомив, що планує в подальшому прибрати усі пам’ятники та елементи радянської пропаганди, «максимально змінивши архітектурний ландшафт». Хочуть, аби експозиція передусім розповідала про «століття збройної боротьби українців за свободу й незалежність».

Меморіальний комплекс навколо монумента «Батьківщина-мати» було створено в 1980-1982 роках творчих колективом, до якого входили митці Віктор Єлізаров, Ігор Іванов, Валерій Швецов, Ігор Мезенцев, Василь Бородай. Він є об’єктом культурної спадщини.

«Реалізація плану з демонтажу ансамблю засвідчить, що українці нічого не зробили для перемоги союзних сил у Другій світовій війні, зітре історію боротьби українців у ній. Це є небезпечним для української державності. Через дії керівництва Музею Україна може залишитись без музею Другої світової війни», — вважає автор петиції.

Він перераховує монументальні твори ансамблю, які закликає не демонтувати й не переміщувати:

  • тунель-галерея з бетонними рельєфами та бронзовими горельєфними композиціями “Герої фронту і тилу” (скульптор Василь Бородай, Валерій Швецов, архітектор Віктор Єлізаров та інші),
  • скульптурні композиції “Форсування Дніпра” (скульптор Фрідріх Согоян, архітектор Віктор Єлізаров) і “Передача зброї” (скульптор Василь Вінайкін, архітектор Віктор Єлізаров),
  • чаша “Вогонь слави”, мозаїчне панно “Тріумф Перемоги” (художники-монументалісти Степан Кириченко, Роман Кириченко, Надія Клейн),
  • горельєф “Курська битва”.

Також петиція закликає звільнити керівництво музею на чолі з Юрієм Савчуком «через повну непридатність до бережного управління музеєм та об’єктами культурної спадщини України».

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button