Міста, як Харків, не повинні відчувати себе забутими. ХША запускає нову магістерську програму

Дата публікації: 15.4.2024 Розділ: Колонки

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 281 днів. За цей час ми опублікували 23518 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
...

Автор колонки:

Олег Дроздов

Архітектор, засновник архітектурного бюро Drozdov&Partners та Харківської Школи Архітектури

У час, коли через збройну агресію Росії, з лиця землі стираються цілі українські міста, питання повоєнного відновлення нашої держави постає як ніколи гостро. Можливо, хтось вважатиме, що не на часі будувати візії майбутнього, проте мало хто заперечить, що готувати нових спеціалістів/-ок, здатних відбудувати краще, аніж було, актуально уже зараз.

Одним з таких місць, що виховує нове покоління фахівців/-чинь, є Харківська школа архітектури (ХША). Це перший приватний університет з архітектури та урбаністики в Україні. Школа заснована у 2017 році як реакція на суспільні зміни, що спровокували потребу переосмислення українських міст та реформування вищої освіти.  

Зараз в Україні як ніколи гостро постало питання якісної архітектурної освіти, адже архітектор не лише проєктує, а й відіграє роль чутливого модератора соціально-економічного розвитку просторів та міст. Враховуючи виклики війни, з’являється дедалі більше людей, вмотивованих працювати над якісною відбудовою країни. І вони вимагають справжнього, актуального. 

У відповідь на цей запит Харківська школа архітектури запускає цьогоріч унікальну магістерську програму для архітекторів та урбаністів, яка буде сфокусована на подоланні викликів, у тому числі спричинених агресією Росії. 

Напрацьована у міжнародному вимірі з широким залученням іноземних експертів, магістерська програма ХША стане першим великомасштабним проєктом міжнародної співпраці у галузі архітектурної освіти. Директором магістерської програми є доктор урбаністики та регіональних досліджень Раян Лок, а партнерами виступають численні європейські освітні інституції. 

Студенти/-ки матимуть можливість набувати компетенцій не лише у сфері архітектури, а й урбан дизайну. 

Ми усвідомлюємо, що зараз є брак експертів, тому дуже важливо, аби навіть освітній проєкт залишав після себе результати, корисні для громади. Саме тому формула магістерської програми ХША – це 1 рік = 1 громада = 1 збірник рішень. Так, упродовж року студенти/-ки працюватимуть над конкретною громадою, досліджуючи її, напрацьовуючи стратегії розвитку, а також проєкти, які матимуть точковий вплив, як от створення громадських просторів, реконструкції чи ревіталізації будівель тощо. Такий підхід моделюватиме реальну діяльність архітектора/-ки чи урбаніста/-ки та сприятиме формуванню у студентів/-ок практичних навичок.  

Магістерська програма ХША розрахована на два роки, під час яких студенти/-ки навчатимуться досліджувати місто за допомогою різних інструментів: цифрових, соціальних, картографічних, параметричних. Таким чином ми формуватимемо багатошарову картину міста, яка крок за кроком набуватиме дедалі чіткіших рис. Ці дослідження ми будемо проводити з декількома американськими та європейськими інституціями. Магістратура стане першою великою платформою міжнародної співпраці у галузі архітектури та урбаністики: як для дослідників/-ць, так і для студентів/-ок. 

Під час першого року навчання у магістратурі увага буде зосереджена на Харкові. Попри релокацію до Львова, ми залишаємося Школою, яка була заснована на фронтирі цивілізацій, як своєрідна противага. Зараз фронтир перетворився у фронт, що проходить не так далеко від міста. І можливо нам, перебуваючи у Львові, значно простіше було б зосередитися на локальних темах. Але такі міста, як Харків, не повинні відчувати себе забутими. В рамках магістерської програми ми хочемо не просто глибоко дослідити місто, а й зробити його центром уваги міжнародних інституцій, з якими ми співпрацюємо. 

Ми плануємо працювати з масштабом усього міста, досліджуючи окремі шари, як от водойми, публічні простори, освітні заклади чи індустріальна спадщина. Крім того, наша програма буде сфокусована на побудові відносин з громадою, як моніторити і дізнаватися про виклики сьогодення, про життя, про те, що люди мріють і чим живуть, на що сподіваються. 

Одним із технологічних фокусів цієї програми буде вивчення цифрових технологій пов’язаних із реконструкцією та будівництвом: параметричний дизайн, цифрова фабрикація, 3D-принтинг.  Поміркуємо про те, як ми можемо застосовувати їх в умовах реконструкції масового житла часів СРСР та  будівництва сучасного житла. 

На майбутнє ми б хотіли сформувати такий ґрунтовний довідник для муніципалітету Харкова, в якому було як б багато досліджень та документувань поточного стану, і так багато пропозицій щодо його покращення. 

Щодо другого року навчання, тут ми завжди пропонуємо студентам/-кам взяти автобіографічний проєкт, пов’язаний із їхнім дитинством – місцем, де проходили перші роки їхнього життя. Те, що можна назвати родинним місцем, чимось, що дуже добре знайоме і з чим би хотілося переглянути свої стосунки. Інструменти досліджень залишатимуться ті самі, але місце буде особистим вибором кожного студента. 

Обидва роки навчання у магістратурі будуть дуже практичні. Більше того, усі ці дослідження проводитимуться у співпраці з міжнародними інституціями і – ми щиро сподіваємося на це – матимуть продовження у вигляд практичних втілень проєктів навіть після завершення навчання. Ми хочемо бути корисними. Усі наші напрацювання будуть презентовані публічно та обговорені як з громадами, так і з професійними міжнародними спільнотами. 

Довідка

Воркшоп Building Back Better об’єднав спільноту викладачів/-ок та студентів/-ок декількох європейських освітніх інституцій у галузі архітектури та урбаністики з метою напрацювання візій та проєктів відновлення громад в Україні, що постраждали внаслідок агресії Росії. 

Дніпро-річка, Дніпро-місто та взаємозв’язки між ними — саме на цьому була зосереджена тематика воркшопу. І не випадково, адже Дніпро сьогодні поєднує в собі важливі теми, які релевантні для багатьох інших українських міст, зокрема наслідки війни та підходи до відбудови, адаптацію та інтеграцію внутрішньо переміщених осіб,  відновлення навколишнього середовища з фокусом на екосистему річки Дніпро.

За результатами воркшопу була створена виставка, яка складається з чотирьох блоків — місто, річка, мікрорайон та дім, і  презентуватиме результати студій, які працювали паралельно у Львові та Варшаві. Серед експонатів є макети, скетчі, цифрові матеріали тощо. У лютому 2024 р. виставка експонувалася у лекторії ЛНАМ. Заплановано також показ виставки у Києві, Дніпрі та інших містах України та Європи.  

Цей матеріал є авторською колонкою та може не збігатись з позицією редакції

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button

Зареєструйтеся, щоб продовжити читати «Хмарочос»

Вітаємо! За цей тиждень ви переглянули вже 5 сторінок на «Хмарочосі». Ми цінуємо, що ви є нашим активним читачем, і просимо пройти швидку реєстрацію. Ми не збираємо ваші персональні дані. Після реєстрації ви зможете продовжити користуватися сайтом.

Відповіді на популярні питання

З вашою підтримкою ми стаємо кращими і отримуємо можливість створювати більше цінних та цікавих матеріалів про наше місто. Якщо маєте питання щодо реєстрації, напишіть нам листа на [email protected]