Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 285 днів. За цей час ми опублікували 23543 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: PRAGMATIKA.MEDIA / Юрій Ферендович

На куполі Київського міського будинку вчителя завершують відновлювальні роботи. Про це PRAGMATIKA.MEDIA повідомив директор музею Олег Стешук. Після закінчення реставрації купола – готуватимуться до відновлення самої будівлі.

Фото: PRAGMATIKA.MEDIA / Юрій Ферендович

Спочатку були проведені дослідження стану купола, після чого виконали стабілізацію металевих конструкцій, скління понад 500 квадратних метрів гартованим склом і організацію систем водовідведення та вентиляції. Конструкція залишилася повністю автентичною.

Фото: PRAGMATIKA.MEDIA / Юрій Ферендович

Кожен з елементів скління є унікальним і створювався за спеціально визначеними на заводі розмірами. Ззовні металеві конструкції додатково зафальцювали.

Фото: PRAGMATIKA.MEDIA / Юрій Ферендович

Знакова для історії України будівля постраждала внаслідок ракетної атаки росіян у 2022 році. На початку 2024 роботи зі стабілізації купола розпочалися завдяки фінансовій допомозі Посольського фонду США зі збереження культурної спадщини та Посольства США.

Фото: PRAGMATIKA.MEDIA / Юрій Ферендович

Сьогодні в будинку знаходяться Педагогічний музей України та Музей Української революції 1917-1921 років. На початку минулого століття у 1917-1918 роках саме тут засідала Центральна Рада (парламент Української Народної Республіки) та був прийнятий IV Універсал, який проголошував незалежність УНР.

Фото: PRAGMATIKA.MEDIA / Юрій Ферендович

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button