Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 44 днів. За цей час ми опублікували 24411 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: NE:Urban

У Стрийському парку Львова відреставрували павільйон Східних торгів поч. ХХ століття, який перебував у занедбаному стані. В оновленій споруді тепер працює заклад мережі пекарень «Львівські Круасани». Поруч також облаштували зону для відпочинку з альтанкою та дитячим майданчиком.

Фото: NE:Urban

Історичну будівлю виставили на аукціон у травні 2023 року. Під час торгів щомісячна ціна оренди зросла з 2 865 грн до 100 101 грн. Серед умов аукціону були відсутність можливості приватизації об’єкта і відновлення згідно з архівними документами. Реставрацією займалася архітектурна студія REPLUS BUREAU.

З орендної плати 90% суми повинен отримувати Стрийський парк, решту – фонд держмайна. Тому в блозі про урбаністику NE:Urban зазначають:

«Аукціони з оренди – можливість не тільки відновити споруду та покращити благоустрій навколо, але й отримати чималі гроші в міський бюджет».

Павільйон до реставрації. Фото: NE:Urban

Також NE:Urban стверджує, що завдяки відновленню павільйону Львів отримав низку преваг. Зокрема, місто:

  • позбулося закинутої споруди, яка приваблювала маргінальні групи населення;
  • активізувало простір вздовж однієї з алей парку;
  • збільшило кількість податкових надходжень у бюджет;
  • звільнило себе від необхідності вкладати кошти у відновлення історичної будівлі;
  • отримало новий дитячий майданчик та додаткове озеленення парку.
Фото: NE:Urban

Спочатку заклад планували відкрити до кінця 2023 року. Але під час ремонтних робіт на фасаді знайшли історичні написи польською мовою, які потрібно було детально вивчити та зберегти. Через них рестораторам довелося коригувати проєкт.

«Нас зацікавив занедбаний павільйон у Стрийському парку з комерційного аспекту. З позиції бізнесу це доволі привабливе місце для нового ресторану. Оскільки пропозицій купівлі нерухомості в цьому парку немає, єдиний шлях – відкрити заклад шляхом участі в аукціоні з оренди приміщення від Львівської міської ради. Та в процесі проєктування та реставрації будівлі зрозумів, що це буде також соціальний проєкт», – розповів генеральний директор «Львівських Круасанів» Андрій Галицький.

Зокрема, власним коштом підприємці відремонтували занедбану дерев’яну альтанку біля павільйону. Споруда залишилася у власності парку.

Фото: NE:Urban

Історичний павільйон зберігся у Стрийському парку з часів Східних торгів – щорічної міжнародної виставки, яка проходила у Львові з 1921 по 1939 роки. Про ще одну столітню будівлю у Стрийському парку, що зводилася як майданчик для міжнародного ярмарку, Хмарочос» розповідав минулого року.

Тоді у старовинній ротонді відкрився заклад мережі «П’яна вишня». Раніше історичну будівлю разом з двома павільйонами теж здали в оренду через аукціон з обов’язковою умовою відновлення споруди зі збереженням автентичного вигляду.

Зокрема, за наполяганням Стрийського парку передбачалося, що капітальний ремонт приміщень повинен відбуватися винятково за проєктом, замовленим і затвердженим адміністрацією парку, та за погодженням Управління охорони історичного середовища. Наприклад, не дозволялося жодного розширення, збільшення висоти чи пластикових вікон.

Коментарі:

    Malko Roman :

    Що, в парку паф та ще і венояний? Це поставить можу наступникам, робити їх з цегли)

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button