Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 89 днів. За цей час ми опублікували 24679 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Ілюстративне фото: Mattia Luigi Nappi, CC BY-SA 3.0

Київ затвердив концепцію відновлення енергетичної системи, яка передбачає будівництво шести невеликих теплоелектроцентралей. Концепцію презентував у міській раді заступник голови КМДА Петро Пантелєєв.

Зараз у Києві є три великі ТЕЦ, обладнання яких застаріло.

Щит управління, який будувався у 1960-і роки
Зразок нового обладнання ТЕЦ

Друга проблема енергостеми — російські обстріли, які вже призвели до відключень світла у столиці.

Нова концепція передбачає децентралізацію виробництва електроенергії. Замість кількох великих об’єктів планують збудувати міні-ТЕЦ, розподілених по місту й наближених до споживача.

Пантелеєв наголосив, що за рекомендаціями СБУ, з презентації видалено всі назви і картографічну інформацію.

Потужність кожної ТЕЦ становитиме від 20-324 МВт, загальна потужність — 619 МВт.

Їх створюватимуть на базі сучасних газових турбін, газопоршневих установок. Турбіни ефективніші, ніж старі котли: мають менші втрати теплової енергії, нижчі витрати на утримання та нижчі викиди. Вони також можуть працювати в режимі часткової потужності, адаптуючись до попиту. Запускаються на повну потужність за дві-п’ять хвилин.

Для гарантованого електрозабезпечення потрібно встановити невеликі когенераційні установки потужністю від 2,5 до 15 МВт на основних котельнях міста.

Будівництво шести нових ТЕЦ коштуватиме до 1,2 мільярда євро. Міський бюджет не розглядають як основне джерело фінансування. Київ уже має донорське обладнання на понад два мільярди гривень.

Загалом програма розрахована на 12-15 років. Перший етап планують завершити до кінця року — він забезпечить теплом близько 300 тисяч киян.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button