Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Останнім часом у Києві активно зносять МАФи – особливо біля станцій метро. За останній рік у місті демонтували кіоски щонайменше на Лукʼянівці, Дорогожичах, Почайні та Оболоні, а нещодавно розпочали демонтаж біля станцій метро «Академмістечко» та «Позняки».  Ймовірно, причиною масових демонтажів є рішення Ради оборони Києва, ухвалене ще у 2022 році, щодо переміщення МАФів з локацій, де вони перешкоджають доступу до укриттів.

Попри очевидні позитивні наслідки розчищення міста від кіосків, є й негативні – зокрема методи, якими КП «Київблагоустрій» здійснює демонтажі. МАФи не завжди вдається демонтувати цілісно, тож комунальні служби ламають їх – подекуди досить агресивно – залишаючи гори вагонки, пластику та розбитого скла. Іноді це сміття не прибирають тижнями – зокрема така ситуація склалась на вулицях Великій Кільцевій та Старовокзальній.

«Хмарочос» звернувся з запитом до КМДА та дізнався, чим керуються під час демонтажу МАФів, хто має його здійснювати та хто відповідальний за прибирання.

Хто здійснює демонтаж?

Порядок встановлення та демонтажу малих архітектурних форм (МАФів) та тимчасових споруд (ТС) визначають Правила благоустрою міста Києва. Відповідно до них, у випадку виявлення самовільно розміщених МАФів або ТС, їх власнику надсилають припис з вимогою демонтувати споруду. Залежно від виду споруди власники мають від одного до трьох днів на демонтаж. Протягом цього часу власник зобовʼязаний здійснити демонтаж за власний кошт та відновити благоустрій на місці розташування МАФу. 

Якщо ж власник не здійснив демонтаж самостійно, Департамент територіального контролю та відповідна районна адміністрація ухвалюють рішення про примусовий демонтаж. Його здійснює «Київблагоустрій» за кошти міського бюджету, проте потім вартість демонтажу місту повинен відшкодувати власник МАФу. 

Чому так багато сміття і хто повинен прибирати?

У КМДА «Хмарочосу» розповіли, що ті споруди, які мають цілісну конструкцію, демонтують не розбираючи. Їх піднімають за допомогою маніпулятора та вантажівкою перевозять на майданчики для тимчасового зберігання. Натомість МАФи, які неможливо демонтувати цілісно, розбирають на частини. 

Наприклад, на вулиці Старовокзальній МАФи демонтували ломами: частини кіоску відламували, а скло вибивали. Демонтаж проводили у кілька етапів, що помітити нескладно: уламки кіосків, які на вулиці демонтували першими, не прибирали понад тиждень. Така ж ситуація склалась на вулиці Великій Кільцевій – там частини демонтованих МАФів також не прибрали одразу. Це може бути небезпечним для пішоходів та тварин, адже уламки, що залишаються на землі, часто бувають гострими. 

На питання, чому територію не прибирають одразу, у КМДА відповіли лише, що власник тимчасової споруди, балансоутримувач території та комунальні служби «вживають заходів» для прибирання території після демонтажу. Це стосується прибирання сміття, відновлення газонів, зелених зон та асфальтування. Чому демонтаж відбувається такими жорсткими методами та чому територію не прибирають одразу, у профільному департаменті не пояснили. 

Працівники Департаменту територіального контролю та відповідні відділи районних адміністрацій стежать за дотриманням правил благоустрою у Києві – вони щоденно здійснюють моніторинг території міста, запевняють у міській адміністрації. 

Якщо ви помітили сміття після демонтажу МАФів – надсилайте звернення до контактного центру 1551. Це можна зробити, подзвонивши за номером 1551, або ж у мобільному застосунку. У зверненні додайте фото засміченої ділянки, вкажіть її адресу та опишіть проблему. У деяких випадках це дійсно пришвидшить прибирання території.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button