Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 328 днів. За цей час ми опублікували 23832 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Київська міська прокуратура

Прокуратура звернулася з позовом до власника історичної будівлі ХІХ ст. на Подолі та вимагає укласти охоронний договір на об’єкт культурної спадщини і виконати протиаварійні та ремонтно-реставраційні роботи. Пам’ятка «Будинок житловий 1833-1835 рр.» знаходиться за адресою вул. Волоська, 5.

Разом з двоповерховим наріжним будинком № 5/14 і бічним флігелем № 5-в майже 190-річна будівля складає забудову історичної садиби № 5. Будинок є рідкісним прикладом забудови купецької садиби поч. ХІХ ст., яка поєднувала житлові і торгівельні функції. Тож у зв’язку з винятковою оригінальністю архітектурного стилю, будівля має беззаперечну культурну цінність.

Також ділянка, на якій знаходиться садиба, розташована в архітектурній і археологічній охоронних зонах та на території Державного історико-архітектурного заповідника «Стародавній Київ».

Однак власник будівлі вже тривалий час ухиляється від зобов’язань щодо охорони культурної пам’ятки, що позбавляє її гарантій захисту, передбачених  законодавством, та вже призвело до аварійного стану.

Пожежа в будівлі у 2023 році. Фото: Ксенія Семенова

У 2018 і 2020 роках в історичній садибі сталися пожежі. Тоді активісти наголошували, що будинок багато років лишався занедбаним, внаслідок чого відбулася часткова руйнація. У 2023 році в будівлі знову спалахнула пожежа. Згодом прокуратура відкрила кримінальне провадження щодо умисного підпалу. Про такі підозри тоді заявляли і активісти.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button