Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 336 днів. За цей час ми опублікували 23882 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Дощовий садок на Контрактовій площі. Фото: «Київзеленбуд»

З початку 2024 року на київських вулицях висадили понад три тисячі дерев, 30 тисяч кущів і майже два мільйони квітів. Про це голова «Київзеленбуду» Юрій Бахмат розповів в інтерв’ю «Вечірньому Києву». Також він повідомив, що наразі у Києві знаходяться вже 17 локацій з декоративними луками.

Декоративні луки та скошування трави

Минулого року в Києві розпочали два пілотних проєкти зі збільшення біорізноманіття – декоративні луки та ділянки без скошування трави. Наразі у кожному районі міста існує вже 17 локацій з декоративними луками. Ділянок, де траву вирішили не скошувати, поки 39. Практику натурального росту різнотрав’я застосовують переважно у міських парках, а декоративні луки висаджують на транспортних розв’язках, розподільних смугах і вздовж автомобільних доріг.

Фото: «Київзеленбуд»

Однак нещодавно Київрада не підтримала петицію проти суцільного викошування трави на прибудинкових територіях. Зокрема, автор звернення наголошував, що внаслідок скошування трави за високих температур подвір’я багатоповерхівок перетворюються на сухі й спустошені поля, через що з’являється бруд і пил у повітрі. Проте київська влада послалася на низку законодавчих норм і правил благоустрою, які вимагають косити газони, коли трава виростає до 15 см.

Озеленення колій

Зараз «Київзеленбуд» працює над ідеєю озеленення колій у співпраці з іншими структурами. Разом з Департаментом транспортної інфраструктури будуть визначені ділянки, де можна втілити цей екологічний проєкт.

Парклети

Ще одним екологічним рішенням для Києва стало облаштування парклетів, які сьогодні вже з’явилися у Шевченківському, Голосіївському, Солом’янському, Дарницькому та Деснянському районах. Бахмат зазначив, що парклети є «вуличними меблями» з елементами озеленення. Однак раніше «Хмарочос» пояснював, що  головна функція парклету – це відвоювання пішохідного простору в автомобілів. Тому зазвичай він облаштовується на узбіччі вулиць, де регулярно незаконно паркуються авто.

Фото: «Київзеленбуд»

Раніше парклети у Києві виникали як низова ініціатива містян. Зокрема, «Хмарочос» показував як команда активістів «DIY Київ» оновила парклет неподалік від Контрактової площі. Однак у травні КМДА заявила, що планує встановити парклети в усіх районах столиці. Перший облаштували біля Цирку, навпроти універмагу «Україна». Наступним став парклет біля станції метро «Політехнічний інститут», але його розкритикували.

Дощові сади

Наразі в Києві дощові сади облаштовані уже в Подільському, Солом’янському і Святошинському районах. Найближчим часом їх планують створити у всіх районах міста. Дощові садки допомагають боротися з локальним затопленням території під час злив і зберігають дощову воду, якою живляться рослини у період посухи. Тому вони є одним з дієвих способів адаптації міста до спекотної погоди.

Фото: «Київзеленбуд»

Нагадаємо, що коли минулого тижня Київ затопило через сильну зливу і на дорогах почався транспортний колапс, КМДА заявила, що зливоприймальна система міста не розрахована на таку кількість опадів.

Інклюзивні сквери

Голова «Київзеленбуду» запевнив, що цього року підприємство здійснює капітальні ремонти парків і серверів з урахуванням принципів безбар’єрності. Найбільше уваги приділяють зеленим зонам біля медичних закладів. Їх прагнуть зробити доступними для людей, які проходять там реабілітацію.

Ескіз до проєкту інклюзивного скверу. Фото: Київзеленбуд

У планах «Київзеленбуду» розробка інклюзивного проєкту в межах капітального ремонту скверу біля Республіканської клінічної лікарні МОЗ. Тут збирають облаштувати пандуси, східці з поручнями, спеціальне мощення, яке полегшить пересування на кріслі колісному, мультифункціональний дитячий майданчик тощо. Також хочуть створити зони для вигулу собак малих і великих порід.

Капітальний ремонт збираються провести й у сквері біля Інституту травматології та ортопедії. Тут планують поставити лави з тримачами для милиць, створити заїзди на кріслі колісному, облаштувати тепле освітлення. Загалом, капітальний ремонт передбачено ще у чотирьох парках і скверах поблизу медичних закладів. Як запевняє Бахмат, у всіх київських парках під час проєктування капремонтів дотримуються вимог ДБН і ДСТУ з інклюзивності.

    Коментарі:

    Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

    *Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

    Newsletter button
    Donate button
    Podcast button
    Send article button