Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 336 днів. За цей час ми опублікували 23883 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Bianca Sbircea-Constantin / Unsplash

У той час, як чимало великих міст запроваджують обмеження на Airbnb, та й самі користувачі платформи скаржаться на зміни у сервісі, португальське Порту вважає, що подобова оренда позитивно впливає на міський розвиток, повідомляє Bloomberg CityLab.

Airbnb — платформі для пошуку короткострокової оренди житла — закидають вилучення житлових площ із ринку довготривалої оренди, та зростання вартості винаймання житла для місцевих мешканців.

В окремих районах Порту також діють обмеження на коротку оренду: заборонено здавати нові приміщення, хіба у випадку, коли будинок занедбано і він стоїть пусткою. Однак в інших районах обмеження не діють, і на думку 67-річного Руя Морейри, який керує Порту із 2013 року, туризм допомагає відновлювати місто.

«Наприклад, у Кампаньї, районі, який ми збираємося відновити, короткострокова оренда має дуже цікавий вплив, тому що сприяє реконструкції. Краще здавати в коротку оренду будинок, який відремонтують, аніж мати руїну на цьому місці», — пояснює він.

Торік Португалія отримала від туризму рекордний прибуток: 25 мільярдів євро. У 2022-му дохід склав 21 мільярд. Короткострокова оренда у Порту з населенням 232 тисячі людей за рік зросла на 22%.

Фото: Khamkéo Vilaysing / Unsplash

Морейра визнає, що окремі районі переповнені туристами та крамничками, де продають вироблені в Китаї сувеніри, що не мають нічого спільного з місцевими ремеслами.

Тож Порту намагається проводити політику територіального розсіювання — заохочувати гостей знайомитися з різними районами міста, а не лише з популярними локаціями. В цьому орієнтуються на пиріг, а не на батіг. Мета міста — сформувати аудиторію туристів, які регулярно би поверталися, а не «гастролерів», які приїздять на один день.

Окрім туристів Порту намагається приваблювати мігрантів. У місті оселяється все більше французів і американців. Вітають також молоді родини спеціалістів. За останні десять років кількість зайнятих в айті-секторі зросла вчетверо.

Водночас із приїздом цих молодих цифрових кочівників зростає й вартість житла, як і загалом у Португалії. За п’ять років вартість купівлі квартири у Порту зросла на 32%. Річ у тому, що ті ціни, які місцевим здаються зависокими, — це дешево для приїжджих спеціалістів із хорошими зарплатами.

Фото: Héctor J. Rivas / Unsplash

Зараз 258-метрова квартира з двома спальнями зі свіжим ремонтом у центрі Порту коштує 480 тисяч євро. Аналогічна квартира трохи меншої площі, розташована у районі біля океану, коштує вже один мільйон.

Щоб вирішити житлову кризу, Порту не лише будує нові будинки, але й винаймає квартири у власників та перездає в оренду за доступною ціною. Зараз у програмі доступного житла бере участь приблизно 300 квартир. За словами Морейри, така форма субсидування вигідніша для міста, ніж будівництво нового житла. Також він наголошує, що це антиджентрифікаційна стратегія.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button