Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 284 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Karsten Winegeart / Unsplash

Довгий час сервіс Airbnb був дешевшою і зручнішою альтернативою готелям, але зараз усе більше мандрівників надають перевагу останнім. Про свій досвід, який є доволі типовим, розповіла Business Insider 40-річна жителька Нью-Йорка Ізабель Хейні.

Протягом приблизно десяти років Ізабель обирала квартири на Airbnb під час подорожей по сьому світу — від Нового Орлеану і Коста-Ріки до Індії. Подорожуючи з друзями, можна було зняти просторий будинок, розділивши витрати, що було зручніше, веселіше й дешевше, ніж окремі готельні номери. Наявність кухні дозволяла закупатися продуктами та готувати самостійно.

Та ось вона почала помічати, що сервіс змінюється, перебування стає дорожчим, з’являються нові правила. Так, хости почали зловживати вимогою додатково сплачувати за прибирання, й часом плата доходила до абсурдних 500 доларів. Іноді вимагали від гостей прибирати за собою перед виселенням і при цьому все одно стягували гроші за прибирання.

Читайте також: Як господарі Airbnb уникають обмежень, що діють у містах світу?

Не лише підвищення цін стало непокоїти Ізабель. Вона помічала, що функціонування Airbnb тягне за собою етичні питання. Здавалося, що на місцевих ринках, зокрема у Нью-Йорку, на платформі виставляли більше квартир, ніж на довгострокову оренду.

У Мехіко американці здавали іншим американцям квартири за ціною, яку не могли собі дозволити місцеві. Інвестори масово скупали житло, щоб робити з нього бізнес на Airbnb. Це негативно впливало на ринок житла, скорочувало попит для місцевих і підвищувало вартість оренди.

Тож Ізабель вирішила повернутися до готелей і не пошкодувала. Нещодавно вона зупинилася зі своєю родиною в готелі, й це виявилося дешевше за Airbnb на 160 доларів. «Я й забула, наскільки розкішними можуть бути навіть готелі середнього класу. Щоранку у фойє подавали каву та сніданок, а персонал щодня прибирав нашу кімнату, поки нас не було, — розповідає вона. — Також було приємно знати, що там цілодобово присутній працівник. Це давало мені змогу почуватися в більшій безпеці».

Єдине, чого бракувало, — це кухні, де можна готувати їжу самостійно.

Читайте також: Airbnb виплачує жертвам мільйони, щоб приховати злочини в орендованих помешканнях

В ідеальному світі, зазначає Ізабель, вона б обирала знімати житло безпосередньо в господарів, знаючи, що гроші підуть цим людям і місцевій спільноті. Airbnb, на її думку, більше так не працює.

В Airbnb прокоментували цю публікацію, зазначивши, що з моменту заснування платформи було поселено понад 1,4 мільярда гостей у 220 країнах. За останні три роки компанія внесла сотні змін до сервісу, зокрема і щодо прозорості комісій та інструкцій з оформлення замовлення.

Коментарі:

    Roman Shuhevych :

    Абсолютна правда. Те саме на моєму досвіді. 10 років Абнб але останні 2 роки лише експедіа або букінг.ком. Абнб тепер це абсолютно захмарні до психозу плати за прибирання і сервіс фі. Ця платформа зжерла сама себе і її більше не існує.

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button