Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 65 днів. За цей час ми опублікували 24558 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Вигляд історичної будівлі на вул. Велика Васильківська після зняття рекламного банера. Фото: Дмитро Перов

У Києві на розі вулиць Великої Васильківської та Саксаганського з понад 100-річної будівлі зняли ширму з «намальованим фасадом» і рекламою онлайн-казино, внаслідок чого стало помітно змінений вигляд фасаду та будівельні риштування. Про це повідомив активіст Дмитро Перов. Того ж дня історичний будинок знову завісили білим полотном.

Вигляд будівлі до закриття банерами. Фото: Дмитро Перов
Білий банер, яким повторно завісили будівлю. Фото: Tetyana Asadcheva

У квітні на Андріївському узвозі виявили новобудову, що була схована за «намальованим фасадом». Тоді будівельні риштування відкрилися через сильний вітер, який пошкодив ширму на історичному будинку ХІХ ст. Хоча  паспорт об’єкта інформував лише про капітальний ремонт історичного будинку.

Після цього Дмитро Перов створив петицію з вимогою зняти рекламні полотна за якими знищують пам’ятки культурної спадщини в Києві. Звернення набрало необхідну кількість підписів і було розглянуте Київрадою. Завдяки цій петиції та медійному розголосу, як зазначає активіст, в столиці почали знімати «намальовані фасади» й рекламні банери з історичних пам’яток.

Будинок на Великій Васильківській на фото 1930-х і до зняття банера. Фотоколаж: «Вечірній Київ»

Будівля на вул. Великій Васильківській, 50/23 була зведена у 1907 р. Ім’я архітектора та першого власника не відомі, як розповідає «Вечірній Київ». Проте будинок вважається цінним зразком житлової забудови в стилі раціонального модерну.

Будинок у 1970-ті. Фото: Олександр Ранчуков

Вже тривалий час історична будівля, що перебуває на балансі державного підприємства «Олімпійський навчально-спортивний центр «Конча-Заспа», підпорядкованого Міністерству молоді та спорту, знаходиться в аварійному стані та поросла чагарниками, як пише «Марлін». На початку 2000-х у будівлі спалахнула пожежа, внаслідок якої був розібраний дах і четвертий поверх. А з середини 2010-х фасад напівзруйнованої будівлі лишався затягнутий банерами.

Будинок до зняття рекламного банера. Фото: Тетяна Асадчева / «Вечірній Київ»

У постійне користування земельну ділянку з історичною будівлею Київ передав спортивному центру в 2020 році. До цього з 2004 року ділянкою користувався Державний комітет з питань фізичної культури і спорту. Водночас на початку 2021 року Фонд державного майна звернувся до Міністверства молоді та спорту з проханням включити комплекс споруд на згаданій ділянці до переліку об’єктів, що підлягають приватизації. Однак відповідь не була отримана.

Занедбаний стан будівлі з іншого боку. Фото: «Марлін»

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button