Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 344 днів. За цей час ми опублікували 23946 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: straznicyczasu.pl

У польському місті Ястшембе-Здруй розпочалося знесення надбудови у вигляді космічного корабля на даху будівлі, яку називають «найпотворнішою багатоповерхівкою в Польщі». Про це пише WhiteMAD.

Фото: straznicyczasu.pl

Самобуд спроектований так, що нагадує літак або космічний корабель. Навколо об’єкта з незвичним дизайном протягом багатьох років точилися численні суперечки, жарти та дискусії. Очікувана вартість першого етапу робіт, що триватиме до листопада, становить понад три мільйони злотих. Наступний етап демонтажу запланований на 2025 рік.

Фото: Andrzej Tobis / andrzej.tobis

Однак знесення надбудови не завершить процес модернізації будівлі. Також у будинку планується відновлення димоходів, даху та громовідведення. Мешканців будинку тимчасово відселили в альтернативне житло. Модернізація спрямована на покращення безпеки для жителів будівлі.

Фото: straznicyczasu.pl

Історія будинку сягає 80-х років, коли на цій вулиці планували звести текстильну фабрику. Однак встигли зробити лише фундаменти, після чого інвестиції припинилися через нестачу фінансування. У 90-х ділянку викупив гірський житлово-будівельний кооператив, який вирішив звести на цих фундаментах десятиповерховий житловий будинок. Проте через фінансові проблеми збудували лише п’ять поверхів.

Фото: straznicyczasu.pl

У середині 90-х квартири на останньому поверсі викупив приватний детектив, який вирішив зробити на даху люксовий пентхаус, подібний на космічний об’єкт. Будівництво розпочалося у 2000 році, але виникли проблеми з технічною документацією. Тоді будівельна інспекція зупинила роботи.

Фото: straznicyczasu.pl

Зведення надбудови стало предметом численних суперечок між власником квартири та керівництвом кооперативу. Були підозри, що частина робіт виконувалася без відповідних дозволів, що загрожувало безпеці інших мешканців. У 2014 році будівельний інспектор видав наказ знести всю конструкцію. Справа дійшла навіть до Вищого адміністративного суду Польщі, який остаточно затвердив необхідність знесення.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button