Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 43 днів. За цей час ми опублікували 24399 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Janko Ferlič / Unsplash

Через аномальну спеку світові ціни на каву б’ють рекорди й одночасно попит сягнув піку, повідомляє Forbes.

Так, із середини травня світові ціни на робусту зросли на 29%, до рекордних понад 4 800 доларів за тонну, а на арабіку — на 21%. Головна причина — спека. Із квітня середня температура у Вʼєтнамі, Таїланді та на Філіппінах, що є найбільшими виробниками кави — була вищою за норму й сягала 48 °C.

Одночасно з цим зростає попит. В Китаї за останнє десятиліття споживання зросло на 130%, в Індонезії — вдвічі.

До осені кава у кав’ярнях Києва подорожчає приблизно на 15%, прогнозує комерційна директорка Idealist Coffee.co Юлія Багін. Зростання світових цін підсилює девальвація гривні. Україна імпортує 100% кавових бобів з-за кордону та платить за них у валюті.

Читайте також: «Кавова супердержава». Як в Україні утворилась динамічна культура кави і що з нею буде далі

Ціна кави в пачках у супермаркетах буде мінятися поступово. До кінця року загалом зросте на 20-25%. Мережі супермаркетів не дозволять виробникам стрімко підняти ціни, вважає Багін, Натомість крафтові обсмажчики, які продають каву без посередників на своїх сайтах або в кав’ярнях можуть збільшити її вартість одразу на 15–20%.

Кав’ярні також можуть купувати дешевшу сировину. Таким чином, або знизиться якість, або чашка кави до осені здорожчає на 5–10 гривень.

Вартість кавових зерен — це половина ціни чашки кави. Решта — вода, молоко, сиропи, стаканчик, кришка, зарплата працівників, орендна плата, комунальні витрати, які теж зростають.

За даними Numbeo, що наводить видання (і які видаються не надто коректними щодо деяких країн), зараз вартість філіжанки еспресо в Україні коштує приблизно 1,2 євро. В інших країнах, для порівняння:

  • Італія — 1,5 євро,
  • Іспанія — 2,4 євро,
  • Румунія — 2,9 євро,
  • Польща — 3,3 євро,
  • Німеччина — 3,7 євро,
  • Франція — 4,1 євро,
  • Данія — 5,9 євро

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button