Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 56 днів. За цей час ми опублікували 24485 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Річка Либідь. Фото: Олександр Галух / «Вечірній Київ»

Київський міський голова Віталій Кличко відповів на петицію проти закриття річки Либідь у колектор. У відповіді стверджується, що зазначені в петиції аргументи «не заслуговують на увагу». Тому звернення від громадськості Київрада не підтримала.

Нещодавно Київська міська рада ухвалила за основу детальний план території (ДПТ) у Голосіївському районі, що передбачає закриття річки Либідь у колектор для облаштування заїздів до нового ТРЦ Ocean Mall. Хоча у відповіді на петицію стверджується, що частину Либеді планують забетонувати для продовження Залізничного шосе, яке проходитиме по руслу річки.

Петиція, яка зібрала потрібні голоси всього за два дні, закликала розвивати давні річки столиці, а ДПТ, які цьому суперечать – переглянути. Також петиція вимагала зберегти русло Либеді відкритим і напрацювати стратегію його відновлення та перетворення на безпечну й привабливу міську водойму.

Будівництво дороги на території річки без урахування екологічних аспектів і перспектив розвитку громадських просторів, а також закриття річки у колектор може призвести до:

  • руйнування перспективної вісі громадської активності, яка частково вже утворена у багатьох місцях вздовж річки;
  • екологічних проблем на прилеглих територіях і неконтрольованих підтоплень через ускладнення ефективної очистки стоків та зниження водопроникності ґрунту, що спричинить виникнення аварійних ситуацій (наразі це спостерігається на синій гілці метро);
  • погіршення якості життя містян, що обґрунтовується світовою практикою Daylighting – виведенням міських річок з колекторів.

Також автор петиції пояснює, що відкриті та відновлені міські річки стають осередками комерції з коефіцієнтом повернення інвестицій до 700%, що створює нові робочі місця і надходження до бюджету.

Однак у відповіді на петицію зазначається, що єдина ділянка Либеді, яка не каналізована, є пам’яткою природи місцевого значення. Тому зв’язок річки з матеріальним добробутом Київрада вважає «сумнівним з точку зору логіки».

У петиції також згадується про соціальний ефект від ревіталізації річок. Адже відкриті водойми створюють простір для відпочинку, прогулянок, спорту та інших видів дозвілля, що сприяє соціальній згуртованості та зменшенню злочинності, а також заохочує містян до фізичної активності й здорового способу життя.

Проте міський голова запевняє, що на багатьох частинах русла Либеді, більшість з яких забетонована, простір для дозвілля киян створити важко, зокрема через протікання річки у межах санітарної зони залізниці.

«За цих умов зазначені в петиції аргументи не можуть бути прийняті як такі, що заслуговують на увагу. Відтак, перспективну вісь громадської активності варто перенаправити на розвиток ділянок русла р. Либідь, які можуть бути ревіталізовані із огляду на вказані вище обмеження», – зазначається у відповіді Київради.

Водночас очільник Києва нагадав про міську програму екологічного благополуччя на 2022-2025 роки, яка передбачає благоустрій та екологічне оздоровлення басейну Либеді. Зокрема, планується реконструкція гідротехнічних споруд, відновлення санітарно-гігієнічного стану річки, роботи з берегоукріплення, створення громадського простору для відпочинку тощо.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button