Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 56 днів. За цей час ми опублікували 24485 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Яна Білявська

Мозаїку на Палаці школярів на вулиці Генерала Воробйова, 15 у Києві зберегли, одночасно утепливши фасад будівлі. Червону ряднину, що звисає з піонерського ріжка, зафарбували у білий колір. Спершу наміри адміністрації закладу закрити твір викликали обговорення у соцмережах, а депутатка Київради звернулася до голови Солом’янської РДА.

Натомість радянську мозаїку на фасаді ліцею у Вінниці таки закрили, намалювавши поверх утеплювача «найбільший в Україні мурал із вишиванкою». Пояснювали тим, що проєкт передачав цілковите утеплення будівлі.

Однак існує чимало прикладів, коли монументальне мистецтво зберігали під час ремонтів і реконструкцій. Художниця Інга Леві зробила підбірку таких прикладів із України та Польщі, якою поділилася з «Хмарочосом».

На Оболоні в Києві зберегли мозаїку на фасаді школи №143. Попри те, що композиція мала складний контур, його змогли обійти утеплювачем.

Фото: Ельміра Еттінгер
Фото: Ельміра Еттінгер

У Мирополі Житомирської області почали утеплювати фасади гімназії з мозаїкою Зінаїди Мосійчук, але місцеві жителі запротестували. Мозаїку не лише зберегли, але й внесли в реєстр об’єктів культурної спадщини.

Фото: Yevgen Nikiforov

Мозаїка на фасаді одного з корпусів Київського торговельно-економічного університету на вулиці Кіото:

Фото: Олена Зелінська

У польскому місті Бельсько-Бяла зберегли мозаїку кінця 1970 — початку 1980-х навіть попри її поганий стан. Приватний інвестор, який купив колишній в’язальний цех, збирається її реставрувати та встановити підсвітку.

«Коли ми купили будівлю, ми знали, що мозаїка буде її частиною і стане для нас цінним надбанням. Пріоритетом було захистити її, а згодом змусити засяяти», — заявив Шимон Полак, комерційний директор компанії-власника.

Фото: bielsko.biala.pl

Ось так зберегли сграфіто на міському будинку культури у Члухуві, Польща:

Фото: Dariusz

Після реконструкції Будинку товарів «Слов’янин» у польських Пижицих залишили мозаїчні панно:

Фото: mcarchitekci.pl
Фото: mcarchitekci.pl

Працівники, які займалися реконструкцією універмагу «Воднік» у польському місті Сероцьк акуратно вирізали фрагменти утеплювача навколо муралів-сграфіто. Твори добре збереглися з 1970-х років.

Фото: straznicyczasu.pl
Фото: straznicyczasu.pl

Сонце, виконене у техніці сграфіто, на Будинку культури залізничників у польському Щецині обійшли утеплювачем:

Фото: instagram.com/dama_z_lasiczka/

Таким само способом зберегли абстрактну мозаїку на фасаді бібліотеки у місті Ласьк, Польща:


Зберегли мозаїки на фасаді обласного палацу культури в Миколаєві:

До ремонту фасаду
Після ремонту
Після ремонту

У місті Гадяч Полтавської області вирішили не зашивати вагонкою фрагмент викладеної керамічною плиткою мозаїки невідомого автора.

Фото: instagram.com/ukrainianmosaics

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button